Saarloos wolfhond

Fakta om hundrasen: Saarloos wolfhond

Här kan du läsa allt om hundrasen Saarloos wolfhond. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Saarloos wolfhond valp.

Saarloos wolfhond

Ursprung

Saarloos wolfhond är en hundras som härstammar från Nederländerna och som fick sitt namn efter sin skapare Leendert Saarloos. Det var dock inte förrän efter Saarloos bortgång som rasen erkändes. 

Leendert älskade både naturen och hundar men ansåg att hundarna hade förlorat sin kontakt med naturen och blivit för tama. En beundrare av tysk schäferhund, tog Leendert år 1932 en schäferhane och en vargtik och påbörjade ett avelsarbete.

Avelsarbetet fortsatte med samma hane vilket resulterade i en mindre population med 25% vargblod. Ett strikt avelsarbete under denna tidiga experimentella fas, gav en ny ras ”europeisk varghund”. 

Leendert Saarloos levde 1884-1969 och rasen erkändes i Nederländerna 1975. År 1981 erkändes rasen internationellt och idag tillhör rasen grupp 1, Vall, boskaps- och herdehundar.

Egenskaper

Saarloos wolfhond hade ursprungligen inget specifikt avelssyfte. I början visade vissa individer goda egenskaper och fungerade väl som ledarhundar för blinda, men i takt med att avelsblodet från den ursprungliga schäferhanen försvann, försvann även egenskaperna. 

Rasen har tydliga egenskaper från sitt ursprung som varg. Det är en livlig och energifylld ras som tycker om att röra sig självständigt och fritt. Saarloos wolfhond följer i första hand sin egen vilja och lyder endast om den själv vill och känner för  det. Den är däremot tillgiven och pålitlig gentemot sin ägare.

Rasen är reserverad och misstänksam mot främlingar, speciellt i okända situationer. Detta kan resultera i ett nervöst intryck och flyktbeteende. Rasen lämpas inte för förstagångsägare eller personer med låg erfarenhet av hundar. 

Eftersom rasen är relativt ovanlig och antalet individer är väldigt få kan man inte dra några slutsatser om rasens generella hälsotillstånd.

Utseende

Saarloos wolfhond är en starkt byggd hund och påminner mycket om varg. Den har en balanserad kroppsstruktur med långa ben och tydlig könsprägel.

Pälsen är rak och tät men sommar- och vinterpälsen skiljer mycket från varandra. I vinterpälsen dominerar underullen som tillsammans med täckhåren bildar en riklig päls som täcker hela kroppen och bildar en krage runt halsen.

Under sommaren är underullen inte lika påtaglig och under den period när hunden fäller är pälsvården omfattande.

Pälsfärgen varierar från ljust till mörkt skuggad viltfärgad, med svärtade hårtoppar även kallat varggrått, samt från ljust till mörkt skuggad viltfärgad med bruna hårtoppar.

Hur stor är en Saarloos wolfhond? Vad väger en Saarloos wolfhond?

Mankhöjden för tikar är 60-70 cm och 65-75 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 35-45 kg beroende på storlek och kön.  

Tänka på innan köp av Saarloos wolfhond

  • Det är i grunden en varg med ett varglikt beteende och misstänksamhet mot främlingar
  • Den har en hel del energi och passar endast för den aktiva ägaren som vill motionera dagligen samt som har möjlighet att släppa hunden lös i kontrollerade former
  • Den kräver en hel del pälsvård när den fäller sin vinterpäls
  • Rasen rekommenderas inte för nybörjare eller personer som inte har erfarenhet av liknande raser

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor