Nederlandse schapendoes

Fakta om hundrasen: Nederlandse schapendoes

Här kan du läsa allt om hundrasen Nederlandse schapendoes. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Nederlandse schapendoes valp.

Nederlandse schapendoes

Ursprung

Nederlandse schapendoes är en ras som länge funnits i sitt hemland Nederländerna men som inte blev officiellt godkänd förrän 1971. Under 1800-talet var rasen vanligt förekommande på gårdarna ute på landsbygden men rasen höll senare under 1940-talet på att dö ut. 

Kynologen P.M.C. Toepoel anses vara rasens grundare och var den som påbörjade avelsarbetet för att bevara rasen. Rasen härstammar från en mängd olika långhåriga vallhundar, exempelvis Bearded collie, Puli, Owczarek nizinny, Old english sheepdog, Briard och Bergamasco

Nederlandse schapendoes har historiskt använts som vallhund men idag är det främst en uppskattad och aktiv familjehund. Rasen kom till Sverige 1996 och tillhör idag grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar.

Egenskaper

Nederlandse schapendoes är ursprungligen en vallhund vilket den är än idag men även en uppskattad och mångsidig familjehund. Rasen är lättlärd, intelligent och arbetsvillig vilket gör att den lämpar sig för de flesta aktiviteter. Som vallhund måste den även vara uthållig, snabb, rörlig samt kunna agera självständigt.  

Rasen har visat sig göra väl inom lydnad och agility men det finns även de som väljer att tävla inom eftersök, spår och andra hundaktiviteter. Den fungerar väl som familjehund men hunden kräver en del motion och bör aktiveras både fysiskt och mentalt. 

De anses generellt vara en frisk ras. Sjukdomar som förekommer är höftledsdysplasi, armbågsledsdysplasi och ögonsjukdomen g-PRA.

Utseende

Nederlandse schapendoes är en lättbyggd och spänstig hund med en uppseendeväckande förmåga att hoppa. Den har en dubbelpäls som består av underull och tjockt, långt och lätt vågigt täckhår. Pälsfärgen kommer i alla möjliga färger men oftast är den blågrått till svart. 

Den har en väldigt lättskött päls som kräver en borstning emellanåt samt att den badas vid behov. Som unghund har den däremot en period där pälsen kräver en del arbete då valpullen släpper och måste kammas nästintill varje dag.

Hur stor är en Nederlandse schapendoes? Vad väger en Nederlandse schapendoes?

Mankhöjden för tikar är 40-47 cm och 43-50 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 24-29 kg för tikar och 27-32 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Nederlandse schapendoes

  • Det är i grunden en vallhund som har en del energi
  • De passar för den aktiva ägaren som vill motionera dagligen samt stimulera sin hund mentalt
  • Den kräver inte mycket pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor