Shetland sheepdog

Fakta om hundrasen: Shetland sheepdog

Här kan du läsa allt om hundrasen Shetland sheepdog. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Shetland sheepdog valp.

Shetland sheepdog

Ursprung

Hundrasen Shetland sheepdog härstammar från Storbritannien, och som namnet antyder kommer rasen från Shetlandsöarna. Den exakta bakgrunden och rasens tidiga historia finns det inte mycket dokumenterade fakta på, utan det är mer eller mindre välgrundade slutsatser. Olika spetshundar som kom till öarna med vikingarna tros ha varit en del av blandningen och man vet med säkerhet att Collier har korsats in i rasen. 

Hundrasen avlades fram som gårdshund där dess arbetsuppgifter var att hålla fåren borta från grönsaksodlingarna och för att slå larm. När rasen sen korsades med Collien fick den även ett ännu större anlag av vallhund och dess egenskaper. 

Den första rasklubben bildades år 1908, 1914 erkändes rasen officiellt i England och 1930 kom den första hunden till Sverige. Idag tillhör rasen grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar. 

Egenskaper

Shetland sheepdog är en aktiv och alert hund som är tillgiven gentemot sin ägare men som kan agera reserverat mot främlingar. Rasen är däremot vänlig och beskrivs som intelligent. Den har en bakgrund som gårdshund vilket har gjort den kvicktänkt och arbetsvillig och har visat sig prestera väldigt bra inom olika hundsporter, främst agility.

Rasen lämpas även väldigt bra som familjehund men det är viktigt att man motionerar med hunden och även stimulerar den mentalt. 

Rasen beskrivs som en tillgiven hund som gärna vill vara till lags, vilket även går hand i hand med att den är väldigt lättlärd. Söker man en mångsidig hundras som man vill vara aktiv med och gärna delta i olika hundsporter är Shetland sheepdog ett väldigt bra alternativ. 

Rasen anses generellt vara en frisk hundras. Vissa fel som magåkommor och felväxande ögonhår tillkommer. Även ögonsjukdomar som CEA och PRA förekommer också. 

Utseende

Shetland sheepdog är en liten hund av vallhundstyp med en harmonisk och propertionerlig kroppsbyggnad. Den rör sig med lätthet och graciöst och får inte vara grov eller klumpig. Rasen är långhårig och karakteristisk är den rikliga pälsen som man och krås. 

De har en dubbel päls som består av mjukt, kort och tät underull samt långt, rakt och grovt täckhår. Pälsen fungerar väldigt bra då den skyddar mot smuts och väta. Pälsfärgen är Sobel, trefärgad, blå merle, samt svart och vit och svart med tantecken. 

Pälsvården är inte omfattande men kräver lite jobb. Man bör borsta igenom hunden någon gång i veckan och den silkiga pälsen bakom öronen behöver kammas för att minska risken för tovbildning. Under fällningsperioder krävs mer frekvent borstning. Pälsen på hasorna samt runt tassarna behöver ansas emellanåt med sax.

Hur stor är en Shetland sheepdog? Vad väger en Shetland sheepdog?

Mankhöjden för tikar är ca 35,5 cm och ca 37 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 7-11 kg beroende på storlek. 

Tänka på innan köp av Shetland sheepdog

  • Det är i grunden en vallhund men fungerar utmärkt som sällskapshund 
  • Den har en del energi och anpassar sig efter ägaren. Som alla hundar kräver även denna att man motionerar samt stimulerar hunden mentalt. Olika hundsporter är omtyckt av hundrasen
  • Den kräver viss regelbunden pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor