Shiba

Fakta om hundrasen: Shiba

Här kan du läsa allt om hundrasen Shiba. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Shiba valp.

Shiba

Ursprung

Shiba är en japansk hundras som får sitt namn efter ordet ”shiba” som man använde för att beskriva något litet. Det är en av Japans nationalhundraser och var ursprungligen ingen enhetligt ras, det var närliggande varianter av liknande hundar som brukade användas vid jakt på småvilt. Grunden till hundrasen var en variant från Shinshu, en variant från Gifu och en variant från Tottori och Shimane. Blandningen av dessa är det som är Shiba idag, man kan än idag urskilja olika varianter inom rasen. 

Engelsk setter började importeras från England under perioden 1868–1912 då jakt blev en sport i Japan. Vissa började blanda den lokala rasen med de engelska raserna vilket gjorde att renrasiga Shiba blev väldigt sällsynta. Man började då engagera sig i att bevara den ursprungliga hundrasen och standarden sattes år 1934. År 1937 blev rasen en nationalsymbol i Japan. 

Den kom till Sverige år 1972 och Sverige var en av de första länderna i Europa som importerade rasen. Idag finns det ca 30 aktiva uppfödare i Sverige. Rasen tillhör grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp.

Egenskaper

Shiba kan beskrivas som en vänlig, självständig och stolt hund. Den är trofast mot sin egen familj och kan vara reserverad mot främlingar. Ursprungligen var det en jakthund men idag har Shiban blivit mer av en sällskapshund, även i Japan. Den har däremot en del av sina ursprungliga instinkter kvar vilket märks bland annat i att rasen är känslig för kroppsspråk. Det rekommenderas att gå en kurs för förstagångsägare eller för personer som vill veta mer om rasen specifikt. 

Rasen är intelligent, lättlärd och kan ganska enkelt förstå vad som förväntas. Många deltar i olika hundsporter som spårning, lydnad och agility vilket är ett utmärkt sätt att aktivera sin hund. En Shiba uppfostras bäst genom fasthet men med en förståelse för rasen samt humor. 

Rasen anses generellt vara frisk med inga specifika rasbundna sjukdomar och många blir upp till 16 år gamla. Höftledsdysplasi förekommer. 

Utseende

Shiba är en liten hund med en välutvecklad muskulatur och god benstomme. De är starkt byggda och rör sig med kvicka, vackra och fria rörelser. De har en dubbelpäls som består av en mjuk och tät underull samt hårt och rakt täckhår. 

Pälsfärgen är röd, svart med tanteckning, sesam, svart sesam samt röd sesam. Alla färgvarianter har ”urajiro” vilket är vitaktig päls på nospartiets sidor, kinder, hals och underkäkens undersida, bröst och mage, svansens undersida samt benens insidor. 

Pälsvården är enkel och kräver en genomborstning en gång i veckan, lite mer frekvent under fällningsperioder som oftast är en till två gånger per år. Som med alla hundraser ska man hålla koll på tänder, klor och öron och rengöra samt trimma därefter.

Hur stor är en Shiba? Vad väger en Shiba?

Mankhöjden för tikar är ca 36,5 cm och 39,5 cm för hanar med en tolerans för över eller under 1,5 cm för båda könen. Vikten ligger vanligtvis runt 7-8 kg för tikar och runt 10-11 kg för hanar.  

Tänka på innan köp av Shiba

  • Det är i grunden en jakthund som idag är mer vanligt förekommande som sällskapshund men med mycket av sitt ursprungliga beteende kvar 
  • Det är en aktiv hundras som behöver regelbunden fysisk och mental stimulans
  • De kräver ingen avancerad pälsvård  

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor