Shih tzu

Fakta om hundrasen: Shih tzu

Här kan du läsa allt om hundrasen Shih tzu. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Shih tzu valp.

Shih tzu

Ursprung

Shih tzu är en hundras som härstammar från Tibet, och är en av fyra hundraser från Tibet. Raserna utvecklades i Tibet men korsades även ibland mellan varandra. Relationen med Tibet och Kina utvecklades under Qingdynastin (1643-1912), då skickades Shih tzus från härskarna i Tibet till Peking i Kina. 

Det fanns ett misstroende i regionen mot västerlänningar vilket gjorde det svårt att köpa rasen eller få en i gåva. På 1930-talet fick den danska ambassadörens hustru köpa en Shih tzu från palatset vilket blev den första palatsfödda hunden som nådde västvärlden. 

Rasklubben bildades i Peking 1934 och 1935 utgavs en rasstandard. Rasen kom till Sverige från Norge på 1950-talet och tillhör idag grupp 9, Sällskapshundar.

Egenskaper

Shih tzu kan beskrivas som en livlig, alert, vänlig, intelligent och självständig hund. Det har i hundratals år varit en utpräglad sällskapshund i sitt hemland, vilket den är än idag.

Rasen fungerar väl med familjen och kommer även bra överens med andra hundar. De är väldigt anpassningsbara efter sin ägare men som med alla hundar så behöver den dagliga promenader. 

Det är generellt en frisk ras som ofta lever länge. Det vanligaste problemen som ägare söker veterinärhjälp för är ögonen. De är även utstående vilket gör det till ett riskområde. Näsborrarna samt huvudets storlek avgör god andningsförmåga. Rasen är med i de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna.

Utseende

Shih tzu är en liten hund som är stadigt byggd med en stolt hållning och rikligt bepälsad. Den har en dubbelpäls som består av en måttlig underull samt långt och tätt täckhår. Pälsen är inte lockig men kan vara svagt vågig. Att binda upp det kraftigare håret på huvudet utan utsmyckning är starkt rekommenderat. 

Pälsen finns i alla möjliga olika färgvarianter och hos flerfärgade hundar är det mycket önskvärt med vit bläs i pannan och vit svansspets.

Rasen kräver regelbunden och ganska omfattande pälsvård som innefattar bland annat daglig borstning, ett bad ungefär en gång i månaden samt hålla rent runt hundens ögonen.

Hur stor är en Shih tzu? Vad väger en Shih tzu?

Mankhöjden för båda könen får inte överstiga 27 cm. Vikten ligger vanligtvis mellan 4,5-8 kg för båda könen, idealvikt är 4,5 och 7,5 kg.  

Tänka på innan köp av Shih tzu

  • Det är en enkel och anpassningsbar familjehund
  • Den har en del energi och passar för den aktiva ägaren/familjen som vill motionera dagligen 
  • Rasen kräver en del aktivering, här kan du läsa mer om aktivering av hund
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor