Sloughi

Fakta om hundrasen: Sloughi

Här kan du läsa allt om hundrasen Sloughi. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Sloughi valp.

Sloughi

Ursprung

Sloughi är en vinthund vars ursprung kan troligtvis härledas tusentals år tillbaka. Den härstammar troligtvis från de olika vinthundar som förekom i antika Egypten och som sedan spreds sig genom Nordafrika. Rasen har genom tiderna, och fortfarande idag i stor utsträckning, använts som jakt- och vakthund. 

Rasens hemland idag anses vara Marocko och är även platsen där rasen är mest förekommande. Frankrike och Tyskland är även de två länder med stora populationer. Rasen kom till Europa under tidigt 1900-tal och rasen fick sin första standard och klubb år 1904 i Nederländerna.  

Till Sverige kom rasen på 1960-talet och idag tillhör rasen grupp 10, Vinthundar. 

Egenskaper

Sloughi är en utpräglad jakthund som är väldigt tillgiven till sin ägare som den vaktar och försvarar vid behov. Tack vare sin bakgrund som jakthund kan rasen delta i långvarig fysisk ansträngning, men de uppskattar även att vara inomhus för att slappa. Rasen är generellt sett reserverad mot främlingar vid första mötet.

Sloughi används främst vid hetsjakt vilket är otillåtet i Sverige, så man behöver hitta på andra sätt att aktivera sin hund, både fysiskt men även mentalt. En populär sport är lure coursing, vilket innebär att hunden jagar ett konstgjort byte på snöre. Det viktiga är att hunden får möjlighet att springa lös med jämna mellanrum för att bli av med all överskottsenergi, gärna flera gånger i veckan.

Rasen anses generellt vara en frisk hundras med få kända sjukdomar och uppnår ofta en hög ålder.  

Utseende

Sloughi ger ett ädelt och elegant intryck med sin hållning och torra muskulatur. Den är kvadratiskt byggd med framträdande muskler och senor. Pälsen är kort, slät och tunn och finns i alla nyanser av sandfärg med eller utan mask, svart mantel och svart brindle. Pälsvården är nästintill obefintlig då den är kort och utan underull. Hunden badas vid behov. 

Hur stor är en Sloughi? Vad väger en Sloughi?

Mankhöjden för tikar är 61-68 cm och 66-72 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 24-29 kg för tikar och 27-32 kg för hanar. 

Tänka på innan köp av Sloughi

  • Det är i grunden en jakt- och vakthund som varnar vid inkräktare
  • Den har en hel del energi och passar för den aktiva ägaren/familjen som vill motionera dagligen, gärna att hunden får springa fritt på en större yta flera gånger i veckan
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor