Sredneasiatskaja ovtjarka

Fakta om hundrasen: Sredneasiatskaja ovtjarka

Här kan du läsa allt om hundrasen Sredneasiatskaja ovtjarka. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Sredneasiatskaja ovtjarka valp.

Sredneasiatskaja ovtjarka

Ursprung

Sredneasiatskaja ovtjarka är en gammal hundras från före detta Sovjetunionen, dvs nuvarande Ryssland och kringliggande länder i Centralasien, bland annat Kazakstan, Mongoliet, Iran och Turkmenistan.

Rasen har troligtvis funnits i tusentals år, det exakta ursprunget är omdiskuterat. Vissa menar på att den härstammar från Tibetans Mastiff medan andra menar på att Sredneasiatskaja ovtjarka är den Tibetanska Mastiffens förfader. 

Rasen har under tusentals år varit en vakthund som har vaktat boskap,gård samt egendom. Genom alla åren och naturligt urval har rasen utvecklats till en hund med utomordentliga egenskaper för just vakt. 

Arbetet med att konsolidera rasen började på 1930-talet i dåvarande Sovjetunionen och den första hunden registrerades i Sverige efter 2007. I Sverige tillhör rasen grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.

Egenskaper

Sredneasiatskaja ovtjarka är en utpräglad vakt- och herdehund och beskrivs som en självsäker, stolt, balanserad, tystlåten och oberoende hund. Det är en väldigt modig hund som under åren utvecklat ett väldigt bra sinne för vakt.

Den är naturligt misstänksam mot främlingar, agerar baserat på egna beslut och den är smart. De spar på krafterna till när det behövs. Karaktäristiskt för rasen är även att den är orädd för rovdjur, även de rovdjur som är större än den själv. 

På grund av sina egenskaper lämpas rasen varken för förstagångsägare eller för ett liv i stadsmiljö. Om man funderar på en Sredneasiatskaja ovtjarka, behöver man ha stor erfarenhet och kunskap av hundar, gärna med kunskap från liknande hundraser. Den lämpas inte heller som enbart sällskapshund utan mår bäst om den får bo på en gård och användas till det den är till för.

Rasen drabbas till viss del av höftledsdysplasi.

Utseende

Sredneasiatskaja ovtjarka är en stor hund som är harmoniskt byggd. Den har en robust och muskulös kropp men utan att musklerna är framträdande. Könsprägeln är tydlig mellan könen då hanarna är mer massiva än tikarna och med en uttalad manke och större huvud. 

Den har en dubbelpäls som består av en välutvecklad underull och riklig, grov och rakt täckhår. Beroende på täckhårets längd kan pälsen antingen vara kortare, ungefär 3-5 cm eller lite längre på 7-10 cm. Alla pälsfärger är tillåtna förutom genetiskt blått eller brunt i någon kombination samt tanfärgat med svart sadel. 

Pälsvården är relativt enkel, den behöver borstas under fällningsperioder och badas vid behov. 

Hur stor är en Sredneasiatskaja ovtjarka? Vad väger en Sredneasiatskaja ovtjarka?

Mankhöjden för tikar är minst 65 cm och minst 70 cm för hanar. Vikten är vanligtvis minst 40 kg för tikar och minst 50 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Sredneasiatskaja ovtjarka

  • Det är i grunden en vakthund med en stark vaktinstinkt 
  • Den lämpas inte som enbart sällskapshund 
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård 
  • Rasen är relativt ovanlig i Sverige

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor