Siberian husky

Fakta om hundrasen: Siberian husky

Här kan du läsa allt om hundrasen Siberian husky. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Siberian husky valp.

Siberian husky

Ursprung

Siberian husky är en hundras utvecklades i den nordöstliga delen av Sibirien men vars hemland räknas till USA. Den lokala befolkningen i Sibirien behövde en slädhund som kunde springa långa distanser med maximal fart men minimal energiförbrukning. Det var en livsviktig hund för befolkningen så att de kunde jaga och transportera varor långa sträckor. 

Guldruschen i Alaska under början på 1900-talet introducerade Siberian husky till staterna. I samband med ruschen uppkom behovet av en slädhund som kunde springa långa sträckor. För att få fram den bästa slädhunden arrangerades en slädhundstävling som sträckte sig 660 km. Första året placerade sig Siberian husky på tredje plats och året därpå placerade sig rasen på första, andra och fjärde plats. Detta var ett 70-tal hundar som en skotte vid namn Max Maule Ramsay hade köpt med sig från Sibirien året innan. 

Rasen erkändes i USA år 1930, och i Sverige registrerades den första Siberian husky år 1960. Rasen används väldigt sällan längre som slädhund på grund av att behovet inte finns på samma sätt längre. Rasen tillhör idag grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp.

Egenskaper

Siberian huskys karaktäristiska temperament är vänligt och mjukt men även alert och utåtriktat. Den beskrivs även som intelligent, lätthanterlig samt entusiastisk. Dessa egenskaper i kombination med dess bakgrund gör hunden till väldigt arbetsvillig.

Rasen, speciellt i vuxen ålder, kan vara reserverad och värdigt beteende men ingen överdriven misstänksamhet eller aggressivitet ska visas. Den har även en stor flockinstinkt. 

Idag är det främst en sällskapshund, de fall det är en slädhund är för nöje, tävling eller turistverksamhet. Den har dock fortfarande en del energi och lämpas endast för personen eller familjen som vill vara aktiv med sin hund och som har tid för ordentligt med aktivering för hunden.

Siberian husky är en frisk ras utan några kända rasbundna sjukdomar. 

Utseende

Siberian huskys är en medelstor arbetande hund med ett snabbt, lätt, fritt och elegant rörelseschema. Pälsen, upprättstående öronen och rävliknande svansen hintar om dess arktiska ursprung. 

Kroppsproportionerna och kroppsformen speglar dess kapacitet att utföra sin ursprungliga uppgift att spänd för släde kunna förflytta last. Hanarna är generellt maskulina men inte grova och tikarna feminina men inte klena. De har en fast och välutvecklad muskulatur.

Siberian huskys har en dubbelpäls som består av en mjuk och tät underull, samt rakt och åtliggande täckhår. Pälsen är av medellängd. Pälsvården är tämligen enkel, hunden fäller regelbundet och ska inte trimmas, den badas vid behov. Vid fällning är avsaknad av underull normalt. 

Pälsfärgen är svart, grå, viltfärgad, sobel, röd och vit. Det kan vara enfärgat, ha en mängd nyanser eller ha vita markeringar.

Hur stor är en Siberian husky? Vad väger en Siberian husky?

Mankhöjden för tikar är 50,5-56 cm och 53,5-60 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 15,5-23 kg för tikar och 20,5-28 kg för hanar.   

Tänka på innan köp av Siberian husky

  • Det är i grunden en slädhund men som idag är främst en sällskapshund 
  • Den har en del energi och passar för den aktiva ägaren som vill vara aktiv med sin hund regelbundet
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor