Staffordshire bullterrier

Fakta om hundrasen: Staffordshire bullterrier

Här kan du läsa allt om hundrasen Staffordshire bullterrier. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Staffordshire bullterrier valp.

Staffordshire bullterrier

Ursprung

Staffordshire bullterrier, även kallad staff eller staffe, är en hundras som härstammar från Storbritannien, närmare bestämt från kolgruveområdena i Midlands. Ursprungen till rasens avel var att få fram en kamphund, detta gjorde man genom att korsa envisa, snabba och agila terriers med uthålliga och starka molosser. Resultatet blev en muskulös och atletisk hund som besatt en stor styrka relativt till sin storlek. 

Tråkigt nog användes rasen som kamphund under flera decennier. Trots att det förbjöds i Storbritannien 1835 fortsatte det i hög utsträckning till sekelskiftet. Samtidigt som det var en kamphund var det även en väldigt glad och social hund som ofta bodde med engelska underklassens familjer i trångbodda hem, det gjorde att Staffordshire bullterrier fick en ny uppgift som sällskapshund. 

Den första rasstandarden skrevs 1935 men reviderades 1948, samt ännu en gång år 1987. Rasen är en av Englands populäraste hundraser, speciellt bland barnfamiljer och gjorde sitt första officiella intåg till Sverige 1962. År 1991 bildades Staffordshire bullterrierklubben och idag tillhör rasen grupp 3, Terrier.

Egenskaper

Staffordshire bullterrier är idag en utpräglad sällskapshund som gärna deltar i olika aktiviteter tillsammans med sin familj. Det är en väldigt populär hundras som 2018 hamnade på plats nummer åtta över de vanligaste raserna i Sverige. 

Rasen är väldigt mångsidig sett till aktiviteter. Utöver att umgås med familjen och mysa i soffan trivs rasen även väldigt bra inom olika hundaktiviter som agility, viltspår, lydnad m.fl. Rasen är atletisk och förarvek vilket gör den till en lättlärd hund som gärna deltar i fysiska aktiviteter. 

En Staffe beskrivs oftast som en glad, social och lekfull hund som med sin energi är en humoristisk glädjespridare. Den har ett visst mått av nyfikenhet och rädslor eller aggressioner är ovanliga. 

Som alla bull- och terrierraser är även denna predisponderad för immunologiska sjukdomar som atopi och demodikos. Rasen har inget hälsoprogram för höftleds– och armbågsdysplasi men många uppfödare röntgar sina hundar.

Utseende

Staffordshire bullterrier är en mellanstor hund med en muskulös, aktiv och spänstig kropp med en stor styrka i förhållande till sin storlek. Käkmuskulaturen ska vara mycket uttalad. Den har en kort päls som ska vara slät och åtliggande. Pälsvården är minimal och hunden badas vid behov. 

Pälsfärgen är röd, fawn, vit, svart, blå eller någon av de nämnda färgerna i kombination med vitt. Brindle i alla nyanser, även i kombination med vitt.

Hur stor är en Staffordshire bullterrier? Vad väger en Staffordshire bullterrier?

Mankhöjden för båda könen är 35,5-40,5 cm. Vikten ligger vanligtvis mellan 11-15,4 kg för tikar och 12,7-17 kg för hanar.  

Tänka på innan köp av Staffordshire bullterrier

  • Det är i grunden en vakthund som varnar vid inkräktare 
  • Den har en del energi och passar för den aktiva ägaren/famiöken som vill motionera dagligen 
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor