Steirische rauhhaarbracke

Fakta om hundrasen: Steirische rauhhaarbracke

Här kan du läsa allt om hundrasen Steirische rauhhaarbracke. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Steirische rauhhaarbracke valp.

Steirische rauhhaarbracke

Ursprung

Steirische rauhhaarbracke är en utpräglad jakthund med Österrike som hemland. Rasens avelsarbete började år 1870 när en hannoveransk spårhund parades med en strävhårig istrisk stövare. De bästa hundarna sett till exteriör och egenskaper från denna kul avlades det vidare på. 

Målet var att få fram en oöm spårhund som skulle tåla svåra väderförhållanden och kunna delta i jakt. Den första individen registrerades år 2014 i Sverige men rasen är väldigt ovanlig i Sverige. Rasen tillhör grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar.

Egenskaper

Steirische rauhhaarbracke är en utpräglad jakthund som passionerat spårar med ett högt och ihållande skall. Rasen beskrivs som tuff, robust och uthållig som är avlad för jakt. Det är inte bara en drivande jakthund utan även en spårhund i svår terräng. Den har en mycket bra spårsäkerhet och spårvilja.

Rasen lämpas inte som enbart sällskapshund utan bör aktiveras inom jakt för att må bra. 

På grund av att rasen är väldigt ovanlig i Sverige har man inte tillräckligt med underlag för att uttala sig om rasens generella hälsotillstånd. 

Utseende

Steirische rauhhaarbracke är en mellanstor hund som beskrivs som medelkraftig och muskulös. Den har ett allvarligt men inte skarpt uttryck. Pälsfärgen är röd och fawn och pälsstrukturen är strävhårig, glanslös, hård och grov men inte raggig. Pälsen är kortare på huvudet jämfört med kroppen och bildar en mustasch på nospartiet. Den kräver ingen särskild pälsvård.

Hur stor är en Steirische rauhhaarbracke? Vad väger en Steirische rauhhaarbracke?

Mankhöjden för tikar är 45-51 cm och 47-53 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 24-29 kg för tikar och 27-32 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Steirische rauhhaarbracke

  • Det är en utpräglad jakthund som inte lämpas som enbart sällskapshund
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård 
  • Rasen är väldigt ovanlig i Sverige

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor