Sussex spaniel

Fakta om hundrasen: Sussex spaniel

Här kan du läsa allt om hundrasen Sussex spaniel. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Sussex spaniel valp.

Sussex spaniel

Ursprung

Sussex spaniel än jakthund vars hemland är Storbritannien och rasen härstammar från Sussex området i sydvästra England. Man vet inte med säkerhet hela bakgrunden till rasens uppkomst, en beskrivning är att rasens tidiga historia börjar på Herr Fullers ägor och det var där man fick fram den gyllenbruna färgen. 

Syftet med hundrasen var att man behövde en hund som var stark och målmedveten och som kunde ta sig fram genom den tjocka vegetationen. Denna spanieln var med sina korta ben och långa och muskulära kropp perfekt för den uppgiften ute på jakt. 

Rasen har haft sina upp- och nedgångar i popularitet och som många andra raser var den nära att dö ut under andra världskriget. Tack vare många entusiaster lyckades den överleva och idag är det rasklubbarna som håller igång rasen. Rasen kom till Sverige på 1960-talet och rasen tillhör idag grupp 8, Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar.

Egenskaper

Sussex spaniel är som de andra spanielraserna en stötande jakthund. Rasen fungerar väl i en aktiv familj eller hos någon som jagar. Med sitt långsamma sätt att jaga och sitt klangfulla och ljudliga skall kan jägaren enkelt följa hunden i besvärlig terräng. Rasen beskrivs generellt som vänlig, aktiv och energisk och har en medfödd arbetsförmåga. 

Rasen är relativt ovanlig och antalet individer är ganska få. Höftledsdysplasi förekommer och för att registrera valpar i Svenska Kennelklubben krävs det att båda föräldradjuren har en känd höftledsstatus.

Utseende

Det är en kraftigt byggd hund med starka men korta ben. Karaktäristiskt för rasen är de utpräglat rullande rörelserna. 

Sussex spaniel har en dubbelpäls som är riklig och slät utan tendens till lockighet. Underullen är riklig och gör pälsen motståndskraftig mot väder och vind. 

Pälsvården är relativt enkel. Som ägare bör man hålla koll på öronen som är stora, lågt ansatta och tjocka. Detta innebär att man ska rengöra dem med jämna mellanrum och torka ordentligt efter bad för att minska risken för infektion. Pälsfärgen är varm gyllene leverfärg med guldlyster i topparna, även färgen leverbrun finns. 

Hur stor är en Sussex spaniel? Vad väger en Sussex spaniel?

Mankhöjden för båda könen är 38-41 cm. Vikten ligger vanligtvis runt 23 kg för båda könen beroende på storlek.

Tänka på innan köp av Sussex spaniel

  • Det är i grunden en jakthund  
  • Den har en del energi och passar för den aktiva ägaren/familen som vill vara aktiv tillsammans med sin hund 
  • Rasen är relativt ovanlig i Sverige

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor