Fakta om hundrasen: Tibetansk mastiff
Här kan du läsa allt om hundrasen Tibetansk mastiff. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Tibetansk mastiff valp.
Ursprung
Tibetansk mastiff är en väldigt gammal hundras som ursprungligen kommer från Tibet. Man tror att förfäderna till denna hundras har rest med många olika civilisationer under flera årtusende. Rasen ska ha formats från de hundar som blev isolerade kring Himalaya för många tusen år sedan.
Rasen saknar dessvärre ett exakt ursprung. Men den tros vara förfäder till de absolut flesta bergshundar och mastiffer. Tibetansk mastiff är tillsammans med de övriga Tibetanska raserna en av de mest ursprungliga hundtyperna som finns kvar än idag.
Då de formats från hundar som levt i generationer i det tuffa klimatet på Himalayas höjder har rasen utvecklat ett skydd mot klimatet. Förr användes rasen som jakt- och vakthund samt boskapsvaktande hund.
Hundens uppgifter varierade från att vakta hem, skydda sina ägare och deras boskap (oftast jak och får) från de farorna som kunde uppkomma. Det var även vanligt förekommande att de hade i uppgift att vakta kloster i Tibet. Då var hundarna under dagtid fastbundna och under nattetid lösa.
De meddelades av de mindre larmhundarna ofta raser som Lhasa apso och Tibetansk spaniel när någon fara var på ingång. Den stora Tibetansk mastiffen försökte då i första hand skrämma bort de obehöriga med hjälp av sitt kraftiga skall innan den tog till andra metoder. Detta skiljer sig från många andra vaktande brukshundar som går till attack och angriper förövaren direkt.
Rasen utrotades nästan efter Kinas invasion av landet år 1950, men lyckligtvis överlevde ett få antal hundar och tillsammans med övriga hundar som exporterats lyckades man rädda rasen. Till Europa kom den första hunden år 1828 till England, den skänktes till Londons Zoo av Kung George IV. Rasen erkändes av FCI år 1934.
Till Sverige importerades den första hunden från USA år 1978. I Sverige tillhör rasen grupp 2, Schanuzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.
Egenskaper
Tibetansk mastiff har ett ursprung som jakt- och vakthund samt boskapsvaktande hund i sitt hemland Tibet. Idag används de främst som sällskaps- och vakthundar. De beskrivs ofta som modiga, intelligenta, lekfulla, självständiga och envisa.
Då det är en hundras som i många generationer fungerat som vakthund är det heller inget ovanligt att de fortfarande har en stark vaktinstinkt. Detta medför att det finns en risk att de är misstänksamma och reserverade mot främmande människor. För att minska risken att egenskapen framträder är det viktigt att man som ägare/familj socialiserar sin valp/unghund med främmande människor i olika typer av miljöer.
Tibetansk mastiff är ingen stadshund och de trivs vanligtvis inte i lägenheter. De trivs som allra bäst i en lantlig miljö med stora marker där den kan röra sig fritt. De vill gärna vara utomhus för jämnan, även under vintermånaderna. Många hundar tycker att det är väldigt kul att gräva hål i marken.
Som familjehund anses Tibetansk mastiff vara lekfulla med ägare och familj samt vara ganska toleranta med barn. De är lättlärda men trots det är det ingen lydnadshund. De vill gärna vara med i familjen men fattar helst sina egna beslut.
Inom rasen förekommer höftledsdysplasi, epilepsi, ögonsjukdomen PRA och hudsjukdomen demodex.
Utseende
Den stora, kraftfulla och tunga Tibetanska mastiffen är välbyggd och har ett väldigt imponerande och värdigt utseende. De är starka och uthålliga för att kunna arbeta i alla olika typer av klimat.
De har en dubbelpäls bestående av täckhår och underull. Pälsen är grov och tjock, täckhåret ska inte vara för långt. Underullen är tät och ullig under vintern men den blir tunnare under sommaren.
Pälsens färg är svart, sobel, guldgul eller gråblå med eller utan tantecken. Tack vare pälsens utformning är det en ganska lättskött päls då den är smutsavstötande. När den under våren fäller sin underpäls kräver den en hel del borstning.
Hur stor är en Tibetansk mastiff? Vad väger en Tibetansk mastiff?
Enligt rasstandarden ska tikarnas mankhöjd vara minimum 61 cm och hanhundarnas mankhöjd minimum 66 cm. Vikten står inte i rasstandarden men vanligtvis väger tikarna ca 34-54 kg och hanarna ca 41-68 kg.
Tänka på innan köp av Tibetansk mastiff
- Tibetansk mastiff är i behov av stora marker där de kan röra sig fritt
- Rasen är envis
- De kan vara reserverade mot främmande människor och kan därför behöva socialiseras i ung ålder
- De kräver mycket borstning under våren när de fäller
Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.
När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.
Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.
Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.
Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.
Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida
*Sidan innehåller annonser