Tysk spets

Fakta om hundrasen: Tysk spets

Här kan du läsa allt om hundrasen Tysk spets. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Tysk spets valp.

Tysk spets

Ursprung

Tysk spets tros härstamma från stenålderns torvhundar, detta då man kan se stora likheter mellan de två raserna tack vare arkeologiska benfynd. Rasens hemland är Tyskland och de vita hundarna blev först populära hos högre ståndkretsar i Tyskland. Man tror att de svarta hundarna  härstammar från regionen Württemberg där de användes som gårdshundar på vingårdar. 

Rasen användes tidigare som gårdshundar runt om i Tyskland. Engelsmännen importerade spetshundar som vägde upp mot 15 kg under 1800-talet. Efter det fick rasen uppmärksamhet och de ökade i popularitet. Intresset var stort under denna period för små, nätta hundar och avelsarbete inleddes på de minsta spetsarna. Drottning Viktoria av England var en av intressenterna och hon importerade en Pomeranian. 

Intresset för de olika storlekarna var stort och det ledde till att rasen utvecklades i tre olika storlekar. Storlekarna är Tysk spets Kleinspitz som är den minsta, den mellersta är Tysk spets Mittelspitz och den största varianten är Tysk spets Grosspitz. 

År 1899 grundades den första rasklubben i Tyskland och under 1900-talet delades de in i de tre olika storleksvarianterna. År 1989 introducerades den minsta varianten, Kleinspitz, för avel i Sverige. Idag tillhör rasen grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp. 

Egenskaper

Den lilla gårdshunden Tysk spets var förr i tiden sällskaps- och varnande gårdshund på bland annat vingårdar. Numera används de främst som sällskapshundar. De har väldigt bra egenskaper som sällskapshund, de beskrivs som aktiva, lättlärda, lojala och trivs bra i sällskap med sin ägare/familj.

Att aktivera sin hund är viktigt för att den ska må bra och få ordentligt med stimulans, man kan till exempel träna någon form av hundsport som agility eller rallylydnad

Rasen har tidigare använts som gårdshund och då bland annat som varnade vakthund. Det medför att vissa hundar har kvar en del vaktinstink och de har då lättare att börja skälla än andra hundar. 

Det är en generellt frisk hundras men vid avel bör föräldrahundarna vara fria från lösa knäleder (patella luxation) som förekommer i rasen och ögonlysta utan anmärkning. 

Utseende

Tysk spets är liten till storleken och känns ofta igen på sitt pigga utseende, sin vackra päls och rävliknande huvud. Alla tre varianterna har en dubbelpäls, täckhåret är långt, rakt och styv. Underullen är kort, tjock och bomullslik.

Hundens päls kräver en del pälsvård för att må bra, oftast räcker det med borstning och kamning någon gång i veckan samt bad efter behov. Då rasen kräver en del pälsvård är det viktigt att man som ägare tidigt vänjer sin valp/unghund med hur borstning/kamning går till. 

De olika varianterna har lite olika färg på pälsen:
Grosspitz: vit, svart och brun.
Mittelspitz: vit, svart, brun, orange, gråschatterad, och andra färger.
Kleinspitz: vit, svart, brun, orange, gråschatterad, och andra färger. 

Hur stor är en Tysk spets?

Mankhöjden för de olika storlekarna är: 
Kleinspitz: 24-30 cm.
Mittelspitz: 30-40 cm.
Grosspitz: 40-50 cm.

Tänka på innan köp av Tysk spets

  • De är i behov av aktivering 
  • De kräver en hel del pälsvård 
  • Vissa hundar skäller lätt

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor