Fakta om hundrasen: Volpino italiano
Här kan du läsa allt om hundrasen Volpino italiano. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Volpino italiano valp.
Ursprung
Volpino italiano är en gammal hundras från Italien och självaste Michelangelo hade Volpino. På latin betyder ordet volpino räv. Rasen är en ättling till den europeiska spetshundstypen som fanns i de centrala delarna av Europa. Det betyder även att rasen har samma ursprung som de tyska spetsarna, till dem är de inte ättling till, men släktingar med.
Rasen har länge fötts upp i Italien och var en favorit hos såväl adeln som hos vanliga människor. De var särskilt uppskattade tack vare sina instinktiva vaktegenskaper och att de alltid var uppmärksamma. Rasen användes som vakt- och sällskapshund runt om i Italien.
Till Sverige importerades hundrasen på 1980-talet och från 1990-talet avlade kennel Skymningen rasen i Sverige. Rasen tillhör grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp.
Egenskaper
Den lilla spetsen Volpino italiano har ursprungligen använts som sällskaps- och skällande vakthund. Numera är det vanligare att de används som sällskapshundar. Rasens egenskaper beskrivs som positiva, glada, modiga och lättlärda.
De flesta hundarna blir väldigt trogna och lojala mot sin ägare och familj. Det är en hund som gillar att vara med på det mesta och en ras som kan passa alla tänkbara människor.
Då rasen tidigare använts som varnande vakthund kan de ha en del vaktinstinkt kvar. För att minska på denna egenskap kan det vara bra att socialisera sin valp/unghund med främmande människor i olika miljöer. Rasen är även en aktiv ras som behöver, likt andra hundar, ordentligt med aktivering. Man kan exempelvis träna någon hundsport som agility eller lydnad tillsammans med sin hund.
Det är en frisk hundras men ögonsjukdomen linsluxation förekommer inom rasen. Rasen kan även bli väldigt gammal och åldrar uppemot 14-16 år är ingen ovanlighet.
Utseende
Volpino italiano är en liten spets som är kompakt byggd med en lång och strittande päls. Pälsen ska vara tät, lång, rak och strittande. Pälsstrukturen ska vara grov med rakt och styvt täckhår. Färgen är enfärgad, antingen vit eller röd.
Tack vare pälsen egenskaper som att den exempelvis är både smuts- och vattenavvisande kräver den ingen omfattande pälsvård. Rasens underull tovar sig inte heller. Hunden ska borstas och badas efter behov.
Hur stor är en Volpino italiano? Vad väger en Volpino italiano?
Mankhöjden för tikarna är ca 25-28 ca och hanhundarnas mankhöjd är ca 27-30 cm. Enligt rasstandarden ska hundens vikt vara i proportion till hundens mankhöjd. Vanligtvis väger de ca 4-5,5 kg.
Tänka på innan köp av Volpino italiano
- De är i behov av aktivering, gärna inom någon form av hundsport
- De kan ha vaktinstinkt och vara reserverade mot främlingar
Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.
När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.
Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.
Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.
Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.
Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida
*Sidan innehåller annonser