Silky terrier

Fakta om hundrasen: Silky terrier

Här kan du läsa allt om hundrasen Silky terrier. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Silky terrier valp.

Silky terrier

Ursprung

Silky terrier är en australiensk sällskapshund vars närmaste ursprung härstammar från raserna Australisk terrier och Yorkshireterrier. Det var under början på 1820-talet som man nämnde en brokenpälsad tik med en skinande blå pälsfärg. Denna individ reste sedan till England och parades med Dandie dinmont terrier. Avelsarbetet fortsatte och rasen blev mer och mer etablerad och fick sin mjuka silkiga päls. 

Under tidigt 1900-tal skrevs den första rasstandarden men på den tiden var rasen väldigt ojämn i rastypen. År 1932 förbjöd man rasblandningar för att bevara rasens identitet. De kom till Sverige på mitten av 1960-talet och idag tillhör hundrasen grupp 3, Terrier.

Egenskaper

Silky terrier är främst en sällskapshund men som visar terrierkaraktär, vilket innebär att den är uppmärksam, alert och aktiv och jagar gärna råttor och möss likt andra terriers.

Det är en aktiv ras som behöver både fysisk och mental stimulans. En del ställer ut sina hundar men de gör sig även gott inom lydnad. Många väljer även att träna och delta i olika tävlingar inom hundsport som agility, rallylydnad och viltspår. 

När det kommer till den generella hälsostatusen hos Silky terrier är det en relativt frisk hundras. Patella luxation förekommer i mindre utsträckning, Perthes sjukdom förekommer också i enstaka fall men det vanligaste är tandförluster.

Utseende

Silky terrier är en mindre till mellanstor och kompakt hund som är måttligt lågställd men med tillräcklig substans för att ge intryck av att kunna klara av att jaga och döda smågnagare. 

Pälsen har en silkig struktur och ska ligga slätt, och vara fin och glänsande. Hjässan har en tofs med ett fint och silkigt hår som inte ska falla ner framför ögonen. Pälsen ska inte nå ner till marken. Pälsfärgen är alla nyanser och blå och tan. Hos valpar är svart kroppsfärg tillåten men utveckling av den blå färgen ska ha påbörjats vid 18 månaders ålder. 

Pälsvården innefattar en kamning och borstning 1-2 gånger i veckan. Man klipper även pälsen med sax på tassar, runt nos, svansen och på öron. Hunden bör badas varannan vecka med schampo och balsam.

Hur stor är en Silky terrier? Vad väger en Silky terrier?

Mankhöjden för tikar är något lägre än hanarnas mankhöjd som är ca 23-26 cm. Vikten ska stå i proportion till mankhöjden, den väger oftast runt 5 kg.

Tänka på innan köp av Silky terrier

  • Det är en relativt ovanlig ras
  • Trots sin lilla storlek har den en del energi och bör aktiveras både mentalt och fysiskt
  • Den kräver viss pälsvård 

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor