Vorsteh

Fakta om hundrasen: Vorsteh

Här kan du läsa allt om hundrasen Vorsteh. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Vorsteh valp.

Vorsteh

Ursprung

Hundrasen Vorsteh är indelad i tre olika varianter, korthårig, långhårig samt strävhårig. Raserna skiljer sig åt i pälsstrukturen men även i ursprung samt till viss del i egenskaper.

Det som sammanflätar raserna är delvis deras gemensamma förfäder men även att alla tre är stående fågelhundar men som har blivit mångsidiga jakthundar som används till olika typer av jakt och jaktaktiviteter.

Rasens hemland är Tyskland och det var där aveln bedrevs, främst under 1800-talet. Rasstandarden för alla tre raserna sattes under slutet av 1800-talet och under 1900-talet kom de första individerna till Sverige. I Sverige tillhör denna hundrasen grupp 7, Stående fågelhundar.

Egenskaper

Vorsteh är en utpräglad jakthund som kan användas inom olika typer av jakt. Alla tre varianterna används främst som stående fågelhundar, men kan även användas apporterande hund på både land och i vatten men även som eftersökshund på skadat och nedfällt vilt. 

Utöver sina jaktegenskaper är det en utmärkt familjehund med en vänlig inställning mot människor. Förutsatt att den får den fysiska och mentala stimulans den behöver får man en lugn och harmonisk hund hemma. De har ett jämnt och balanserat temperament och uppvisar en följsamhet mot sin förare. 

Rasen är lättlärd men besitter en stor jaktlust vilket kräver att man tränar hunden från tidig ålder. Vorsteh är generellt en frisk hund. Rasklubben arbetar med de andra kontinentala fågelhundraserna för att minska uppkomsten och spridningen av höftledsdysplasi.

Utseende

Det är en medelstor hund med kroppsbyggnad som ger ett intryck av styrka, snabbhet och uthållighet. Rasen ska ge ett ädelt, harmoniskt och flytande utseende.

Korthårig vorsteh har en kort och tät päls som känns fast och hård. Pälsfärgen är brun eller brun med vita eller spräckliga tecken. Samma kombinationer men i svart förekommer också. Pälsvården för den korthåriga vorsteh är relativt enkel med några enstaka borstningar emellanåt (mer frekvent när hunden fäller) samt bad vid behov.

Långhårig vorsteh har en ca 3-5 cm lång päls på ryggen och kroppens sidor. Pälsen är slät, fast rak eller lätt vågig som ligger tät och med en bra underull och kommer i färgerna brun eller brun med vita tecken eller spräckliga tecken. Hunden badas vid behov och pälsen borstas emellanåt, pälsen mellan trampdynorna behöver däremot hållas kort, speciellt på vintern.

Strävhårig vorsteh har en dubbelpäls med en tät och vattenavvisande underull och en sträv, hård, åtliggande och tät täckhår som är ca 2-4 cm lång. Pälsfärgen är helbrun, brunskimmel med eller utan fläckar, svartskimmel eller ljusskimmel. Rasen fäller två gånger per år och bör då borstas för att underlätta processen. Pälsen mellan trampdynorna skall klippas kort, speciellt på vintern. Hunden badas vid behov.

Hur stor är en Vorsteh? Vad väger en Vorsteh?

Korthåring:
Mankhöjden för tikar är 58-63 cm och 62-66 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis runt 30 kg.  

Långhårig:
Mankhöjden för tikar är 58-66 cm och 60-70 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis runt 30 kg. 

Strävhårig:
Mankhöjden för tikar är 57-64 cm och 61-68 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis runt 30 kg.  

Tänka på innan köp av Vorsteh

  • Det är i grunden en jakthund med en stor jaktlust
  • Den har en del energi och passar för den aktiva ägaren/familjen som vill aktivera sin hund regelbundet, gärna inom jakt
  • Det är en utmärkt familjehund om den får utlopp för sin energi och uppfostras korrekt

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor