Fakta om hundrasen: Wachtelhund
Här kan du läsa allt om hundrasen Wachtelhund. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Wachtelhund valp.
Ursprung
Wachtelhund även kallad Deutscher Wachtelhund i sitt hemland Tyskland och German Spaniel på engelska. Är en gammal hundras och man kan se i jaktlig litteratur att liknande jakthundar använts i flera århundraden till jakt, särskilt till att stöta upp vilt. Det betyder att hunden söker efter ett vilt för att sedan driva viltet i rörelse. En kortdrivande eller stötande hund söker nära sin ägare/jägare ofta inom 20 meter från den och söker under bössan. När hunden fått fart på viltet ska den stanna kvar och jägaren skjuter viltet.
Stambokförd avel av rasen påbörjades kring början av 1900-talet och stamfadern till rasen var “Lord Augusta 1834 L” som kom från Staufenberg i södra Bayern. Han påbörjade rasaveln med ett par tikar och från början förekom rasen bara i färgerna brun (ibland med vita tecken och vit och brun). Men med tiken ”Baby auf der Schanze 1838 L” introducerades även färgen brunskimmel hos rasen.
Till Sverige kom de första hundarna någon gång kring 1940-talet och i Sverige tillhör rasen grupp 8, Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar.
Egenskaper
Wachtelhund och dess förfäder har i generationer och århundraden använts som jakthundar. Ofta användes de som kortdrivande jakthundar på exempelvis klövvilt och vildsvin. I Sverige är hundrasen den mest populära kortdrivande jakthunden.
Vid jakt med kortdrivande hund i Sverige använder man sig vanligtvis av passkyttar och hunden ignorerar gamla spår och lägger sitt fokus på nya spår. Lyckas hunden få upp vittring från viltet driver de viltet med skall tills dess att det är skjutet eller att de tappar vittringen eller kommer för långt från hundföraren.
Förutom att användas som stötande och kortdrivande jakthund har rasen även en stor vattenpassion och tycker om att apportera vilket man exempelvis kan använda sig av vid fågeljakt. Det finns även de hundar som används som så kallade eftersökshundar vars uppgift är att hitta påskjutet vilt.
Rasen beskrivs som lättlärd, samarbetsvillig, modig och uthållig vilket gör dem till en bra sällskapshund för den aktiva ägaren/familjen som innehar hundvana. Eftersom rasen har en stor egen vilja är det viktigt att man är noggrann med träning av hunden samt aktiverar den för att den ska må bra.
Det är en relativt frisk hundras men inom rasen finns hälsoprogram för ögon, höftledsdysplasi och armbågsledsdysplasi. Problem finns hos rasen med ökande grad av öroninflammation och allergier vilket rasklubben jobbar med för att vända trenden. Detta är något ni kan fråga rasklubben Svenska Wachtelhundklubben och uppfödare om för mer information.
Utseende
Den medelstora Wachtelhunden är muskulös och har en kraftig benstomme. Hundens päls är en dubbelpäls bestående av underull och täckhår. Underullen är tät och täckhåret är kraftigt, tätt och åtliggande, vanligtvis vågigt men det kan även vara lockigt eller slätt.
Färgen på pälsen är vanligtvis enfärgad brun och brunskimmel, brunskäck, enfärgad röd, rödskimmel och rödskäck, de bruna varianterna kan även ha röda tantecken. Tack vare pälsen utformning krävs ingen särskild pälsvård utan det räcker med bad och borstning efter behov. Pälsen behöver inte trimmas men man behöver hålla efter och klippa pälsen mellan hundens tår.
Hur stor är en Wachtelhund? Vad väger en Wachtelhund?
Tikarnas mankhöjd är ca 45-52 cm och hanhundarnas mankhöjd är något högre, ca 48-54 cm. Det väger vanligtvis ca 18-25 kg och hanhundarna väger oftast något mer än tikarna.
Tänka på innan köp av Wachtelhund
- De är i behov av aktivering och passar för den aktiva familjen/ägaren
- Wachtelhund har en stor egen vilja och blivande ägare bör vara hundvan
- De kräver viss pälsvård
Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida