Working kelpie

Fakta om hundrasen: Working kelpie

Här kan du läsa allt om hundrasen Working kelpie. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Working kelpie valp.

Working kelpie

Ursprung

Working kelpie är en hundras som härstammar från vallhundar som de skotska emigranterna importerade till Australien och har Australien som hemland. Rasen är Australiens vanligaste vallhund och en tik vid namn Kelpie som rasen är döpt efter vann det första vallhundsprovet i Australien år 1872. 

I början av 1900-talet började hundutställningar bli mer och mer populära vilket gjorde att man fokuserade mycket på exteriören. Farmarna fortsatte däremot att avla på egenskaper vilket skapade en delning där ena parten bildade Working Kelpie Council där man fokuserade på det ursprungliga syftet med rasen, dvs dess vallegenskaper. Rasen är idag inte godkänd av FCI och har ingen exteriör rasstandard.

Rasen kom till Sverige år 1973 och tillhör idag grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar.

Egenskaper

Working kelpie är en utpräglad vallhund som utvecklats för att arbeta under tuffa förhållanden. Den jobbar på väldigt stora ytor, med att samla ihop tusentals djur, ibland upp till 40 grader i temperatur. 

Rasen beskrivs som väldigt alert, arbetsvillig och synnerligen intelligent hund. Den är öppen, vänlig och livlig men välbalanserad, med välbalanserad menas att den har ett iver att arbeta men har förmågan att koppla av. Med tanke på rasens ursprung som vallhund är det viktigt att man motionerar och aktiverar sin hund dagligt för att de ska må bra.

Det anses generellt vara en frisk hundras, som med många andra hundraser förekommer höftledsdysplasi

Utseende

Rasen är en medelstor hund med en något lätt byggd, smidig och välmusklad kropp. Kroppsbyggnaden ger ett intryck av en förmåga av outtröttligt arbete och det viktiga är att den har en sund byggnad i samband mellan kroppsbyggnad och rörelser. 

Den har en päls som är kort, rak, flat och väderbeständig, med eller utan underull. Pälsvården är enkel och hunden badas vid behov. 

Pälsfärgen är svart – med eller utan tantecken, röd – från choklad till ljust röd med eller utan tantecken, ”blue” – från mörk till ljus med eller utan tantecken, ”fawn” – från mörk till ljus med eller utan tantecken samt cream – varierande från mörkt gul till nästan vit. 

Hur stor är en Working kelpie? Vad väger en Working kelpie?

Mankhöjden för båda könen varierar mellan 48-64 cm. Vikten ligger vanligtvis mellan 13-27 kg beroende på storlek. Rasstandarden har ingen exteriör.

Tänka på innan köp av Working kelpie

  • Det är en utpräglad vallhund med en stor arbetslust 
  • Den har en del energi och lämpas inte som enbart sällskapshund
  • Pälsvården är enkel

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor