Australian shepherd

Fakta om hundrasen: Australian shepherd

Här kan du läsa allt om hundrasen Australian shepherd. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Australian shepherd valp.

Australian shepherd

Ursprung

Ursprungligen kommer Australian shepherd från USA där den troligtvis utvecklats från hundar som importerats från Europa via Australien på 1800- talet.

De Amerikanska får och boskapsuppfödare vidareutvecklade sedan rasen och behöll rasens mångsidighet, självständighet och rasens notoriska vallnings- och vaktegenskaper samt dess vackra utseende. Dessa kännetecken är något vi ser hos nutidens Australian shepherd och rasen är fortfarande en populär ras på de amerikanska rancherna och farmarna.

Den första riktiga rasstandarden kom 1961. Rasen kom till Sverige så sent som 1990 och den tillhör grupp 1, vall-, boskaps- och herdehundar.

Egenskaper

Australian shepherd är en väldigt smart arbetshund som har kvar sina ursprungliga vall- och bruksegenskaper. Det är en ras som är allert, lättlärd, lyhörd och den arbetar gärna ihop med sin förare trots att den är självständig.

Den trivs med att bli aktiverad och gillar olika typer av aktiviteter som vallning och bruks. Rasen har inga problem att arbeta hela långa dagar då den är väldigt uthållig. Denna ras kan även ha sina vaktinstinkter kvar och vara tillbakadragen och något reserverad när den träffar nya obekanta personer.

Trots detta är det en ras som inte är aggressiv utan snarare en orädd och social hund. Det är generellt en frisk ras. Rasklubbens avelsarbete fokuserar mycket på hundarnas hälsa och vid registrering krävs känd höftledsstatus samt känd mentalstatus. 

Utseende

Rasens päls är något grov och vädertålig, underullens storlek varierar beroende på klimat. Pälsen är rak eller vågig, på hundens kropp är pälsen medellång och något längre i man och krage. På hundens huvud är pälsen kort och slät.

Rasens praktiska päls kräver ingen överdriven pälsvård för att hålla borta tovorna utan det räcker med regelbunden kamning och lite mer kamning vid fällningperioderna. Australian shepherd har många olika färger och dessa är svart, blue merle, red merle, röd och dessa i kombination med eller utan vita tecken eller tan tecken.

Hur stor är en Australian shepherd? Hur mycket väger en Australian shepherd?

Mankhöjden för tikar är 46-53 cm och 51-58 för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 18-25 kg för tikar och 23-30 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Australian shepherd

  • Rasen kräver mycket motion och aktivering för att må bra
  • Hundens kräver mycket tid

Hur är Australian shepherd som valp?

Som valp är de fulla av energi, smarta och väldigt läraktig. De är nyfikna och ställer alltid upp på såväl lek som nya utmaningar. De är lojala och vill gärna vara till lags. Redan från valpålder kan man se spår av rasens vallinstinkt och det är därför viktigt att man ger valpen en varierad träning så att de stimuleras tillräckligt.

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor