Clumber spaniel

Fakta om hundrasen: Clumber spaniel

Här kan du läsa allt om hundrasen Clumber spaniel. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Clumber spaniel valp.

Clumber spaniel

Ursprung

Hundrasen Clumber spaniel var under flera århundraden den engelska adelns förstahandsval när det kom till jakthundar. Rasen förfäder är bassetliknande hundar som korsats med engelska spaniels.

Clumber spaniels namn kommer från godset Clumber Park i Nottinghamshire, Storbritannien och rasen härstammar från Storbritannien. Som jakthund var Clumber spaniel en hund som arbetade innan skott avlossades. På den tiden var det en väldigt tuff terräng att jaga i och det behövdes en envis, stark och kompakt hund, Clumber spaniel passade perfekt för ändamålet.

De första hundarna importerades från England till Sverige under mitten av 1960-talet. Rasen tillhör grupp 8, stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar.

Egenskaper

Clumber spaniel har sitt ursprung som jakthund och är en stötande apporterande fågelhund. I England var och är det fortfarande en hel del som använder hundarna för fågeljakt. Rasen har kvar sitt bra luktsinne, intresse för vilt och envishet och passar därför bra till bland annat eftersökshund.

Rasen beskrivs som glad, arbetsvillig, tålig, trygg och något envis. Kan anses som något krävande då det är viktigt att variera träningen för hunden då den lätt blir uttråkad vid för mycket upprepning.

Numera är det vanligt förekommande att rasen används som sällskapshund vilken den lämpar sig bra som, den trivs ofta i sällskap av andra hundar, även hanhundar samt med barn. Rasen gillar när det händer saker i dess närvaro samt att följa med på olika aktiviteter.

Rasbetingade sjukdomar som förekommer är löst skinn på huvudet samt att vissa blir för stora/tunga. Andra problem som förekommer är ledproblem, diskbråck samt immunologiska sjukdomar.

Utseende

Rasen är den tyngsta av alla spanielraserna och trots detta imponerar den med sin rörlighet. Den har en tät, ordentlig, silkesaktig päls med ordentlig behåring på bringan och benen.

Hunden behöver pälsvård för att slippa tovor, vanligtvis räcker det med borstning någon gång per vecka samt trimning någon gång per år. Det är extra viktigt att hålla koll på behåringen kring hundens tassar, svans och bakom dess öron. Denna ras fäller även kraftigt några gånger per år.

Hundens färg är oftas vit med mer eller mindre tecken i apelsinfärg (orange) eller citrongul (lemon).

Hur stor är en Clumber spaniel? Hur mycket väger en Clumber spaniel?

Rasens storlek skiljer sig något beroende på kön men generell mankhöjd för rasen är ca 46-52 cm. Hanhundarnas vikt är ca 30-35 kg och tikarnas vikt är ca 25-30 kg.

Tänka på innan köp av Clumber spaniel

  • Rasen är envis och gillar variation i träning och aktiviteter
  • Hanhundarna är oftast mer lättarbetade
  • Som unghund är det av stor vikt att den motioneras med måtta och inte alltför överdrivet

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor