Jack russell terrier

Fakta om hundrasen: Jack russell terrier

Här kan du läsa allt om hundrasen Jack russell terrier. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Jack russell terrier valp.

Jack russell terrier

Ursprung

Jack russell terrier är en jakthund vars hemland formellt är Australien men rasen anses ändå komma från England. Rasens uppkomst kom till efter att kyrkoherden John ”Jack” Russell ansåg att Foxterriers hade förlorat sina grundläggande jaktegenskaper. Hans mål var att bevara rasens jaktegenskaper och skapa en Foxterrier som lämpades för terrängen han jagade i men även tillräckligt liten och smidig för att kunna gå ner i gryt.

Rasen finns idag i tre olika pälsvarianter: strävhårig, släthårig och raggig.  Rasen blev godkänd av Svenska kennelklubben 2001 och i Sverige tillhör den idag grupp 3, Terrier.

Egenskaper

Jack russell terrier har en historia som präglats av jakt, idag fungerar den dock likaväl som jakt- men även sällskapshund. Rasen är livlig, alert, och aktiv och man märker att det är en jakthund med sitt intensiva och intelligenta uttryck.

En Jack russell terrier är framåt, självsäker, vänlig och social som fungerar utmärkt som sällskapshund. Detta förutsätter däremot att man aktiverar hunden för att den ska få utlopp för sin överskottsenergi. Om man inte jagar kan man istället träna och tävla i spår, agility eller eftersök.

Det är dock viktigt att man är införstådd att hunden besitter jaktinstinkter och vad det innebär.

Jack russell anses generellt vara en frisk ras utan några rasbundna sjukdomar. Rasklubben rekommenderar däremot patellaundersökning samt ögonlysning på avelshundar.

Utseende

Jack russell är en mellanstor hund som ger ett helhetsintryck av att vara aktiv, smidig men samtidigt stark hund. Rasen är tillräckligt liten och smidig för att komma ner i gryt men stor nog att kunna hålla samma tempo som Foxhound flocken som de jagade med.

Rasen finns i tre olika pälsvarianter. Alla varianter har färgen grundläggande vit med svarta och/eller tantecken. Pälsstrukturen är antingen raggig, slät eller sträv. Den strävhåriga har en dubbelpäls med en mjuk underull och en sträv ytterpäls. Den släthåriga har en tät och slät päls. Den raggiga är ett mellanting mellan sträv- och släthårig.

Den strävhåriga och raggiga kräver viss pälsvård, utöver det badas alla varianter vid behov.

Hur stor är en Jack russell terrier? Vad väger en Jack russell terrier?

Mankhöjden för båda könen är 25-30 cm. Vikten ligger vanligtvis mellan 5-6 kg för de båda könen.

Tänka på innan köp av Jack russell terrier

  • Det är i grunden en jakthund som besitter en del jaktinstinkter
  • Den har en del energi och passar för den aktiva ägaren som vill motionera regelbundet samt stimulera hunden mentalt
  • Jack russell terrier finns i tre varianter varav två av dem kräver viss pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor