Norrbottenspets

Fakta om hundrasen: Norrbottenspets

Här kan du läsa allt om hundrasen Norrbottenspets. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Norrbottenspets valp.

Norrbottenspets

Ursprung

Norrbottenspets är en svensk jakthund som funnits i årtusenden i olika former. Troligtvis härstammar rasen från små lajkor som användes av jägarfolk i Nordkalottområdet. Med tiden har sedan rasen Norrbottenspets formats och även Finsk spets härstammar troligtvis från samma hundar från början.

Rasen har genom åren använts som jakthund och har varit en pålitlig kompanjon som givit jägarna både mat och päls. Pälsen var framförallt en viktig valuta i området men i takt med industrialiseringen och sjunkande skinnpriser efter andra världskriget försvann även behovet av Norrbottenspetsen.

Rasen troddes då ha dött ut och avregistrerades från SKK. Det skulle visa sig att rasen visst fanns kvar men på avlägsna gårdar och användes då mest som sällskaps- samt vakthund.

Under 1960-talet var det några jägare som letade rätt på typiska Norrbottenspetsar och ett avelsarbete påbörjades för att säkerställa rasens fortlevnad.

År 1967 återinfördes rasen i SKKs register tack vare dessa jägare. Numera används rasen främst till skogsfågeljakt och tillhör idag grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp.

Egenskaper

Rasen är en utpräglad jakthund som används vid skogsfågeljakt där den är en trädskällare. Den är däremot även duktig på jakt vid annat vilt och kan användas för att ställa älg.

Det är en uppmärksam, livlig och alert hund med ett vänligt och självsäkert uppförande. Den trivs väldigt bra i sällskap av sin familj som inte säger nej till lite extra uppmärksamhet och lämpar sig väl som familjehund.

Det bästa för en Norrbottenspets är om den får jaga, om man inte jagar kan man även aktivera sin hund på annat vis. Det viktiga är att den får den motion den behöver och att man jobbar tillsammans med sin hund inom olika aktiviteter eller lekar.

Det anses vara en väldigt frisk ras som drabbas av vissa sjukdomar men i liten skala. Höftledsdysplasi, armbågsledsdysplasi, patella luxation, katarakt, PRA och epilepsi förekommer samt avsaknad av tänder men i väldigt liten skala.

Utseende

Norrbottenspets är en liten spetshund med en lätt rektangulär kroppsbyggnad. Den har en torr och välutvecklad muskulatur och är stram till kroppen. Det är en spänstig och rörlig hund som bär huvudet högt och frimodigt.

Den har en ganska åtliggande dubbelpäls som består av en bottenull som är fin och tät och kort, hårt och rakt täckhår. Pälsens grundfärg är vit med distinkta, välfördelade fläckar som är alla nyanser av antingen gult eller rött. Fläckar i svart, fawn eller viltfärg kan förekomma. Rasen kräver inte mycket till pälsvård och badas vid behov.

Hur stor är en Norrbottenspets? Vad väger en Norrbottenspets?

Mankhöjden för tikar är ca 42 cm och 45 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 9-14 kg för båda könen. Skillnader i kroppsbyggnaden mellan könen ska vara tydliga.

Tänka på innan köp av Norrbottenspets

  • Det är i grunden en aktiv jakthund
  • Rasen har en del energi som passar den aktiva ägaren som vill vara aktiv med sin hund men rasen fungerar även väl i lägenhet
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor