​​Perro de agua espanol

Fakta om hundrasen: ​​Perro de agua espanol

Här kan du läsa allt om hundrasen ​​Perro de agua espanol. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av ​​Perro de agua espanol valp.

​​Perro de agua espanol

Ursprung

Perro de agua espanol är en gammal hundras vars ursprung är omdebatterat. Det man vet är att det är en hund som funnits i Spanien länge och att det finns 1000 år gamla dokument som nämner Perro de agua espanol. Rasen har även samma ursprung som den franska hundrasen Barbet

Det har sedan länge varit en mångsidig arbetshund på den Iberiska halvön. Hundarna användes främst som arbetande hundar likt fårhundar. De har även använts som jakthundar och vissa herdar fiskade även med sina hundar. Än idag är Perro de agua espanol en arbetshund som används inom en mängd olika arbetssysslor.  

Rasens namn har alltid varit Perro de agua espanol men den har även kallats ”Perro Turco” och ”Turco Andaluz” dvs ”Turkisk hund”. År 1997 kom de första hundarna till Sverige och rasen godkändes internationellt två år senare (1999). Rasen tillhör i Sverige grupp 8, Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar. 

Egenskaper

Perro de agua espanol är en glad och arbetsvillig hund med en trogen och lydig inställning gentemot sin ägare. Den är oftast vaksam och likgiltig mot främlingar men ska alltid vara hanterbart och generellt balanserad. 

Rasen har en väldigt bra inlärningsförmåga och är generellt väldigt anpassningsbar. Hunden kan användas som bland annat jakt-, herde-, och vattenhund. Om man inte är aktiv inom detta kan man istället träna och tävla med sin hund inom bruks, agility eller lydnad för att tillgodose hundens behov. 

Raseen anses generellt vara en väldigt frisk hundras. Höftledsdysplasi förekommer men rasklubben har ett hälsoprogram och officiell höftledsstatus är ett krav på avelsdjur.

Utseende

Perro de agua espanol är en mellanstor hund av mindre storlek med en välproportionerlig kropp och rustikt utseende. Rasen finns i tre olika varianter, Sierra, Marismeno och Norr. Sierra är från södra Spanien och är lite högre än hundarna från norra Spanien. Marismeno kallas hundarna från sumpmarkerna och användes främst som jakthundar. Hundarna från norr användes främst som vattenhundar och har exempelvis färre lockar. 

Rasen har en lockig och ullig päls som kan forma snören när den blir lång och som fungerar väl för arbete både på land och vatten. Den kräver ingen frekvent pälsvård och rasen fäller inte. Den ska däremot maskintrimmas emellanåt och det är väldigt viktigt att trimma och hålla rent runt örongångarna och mellan trampdynorna. 

Pälsfärgen är tvåfärgad i vit och brun eller vit och svart eller enfärgad i vit, svart eller brun.

Hur stor är en ​​Perro de agua espanol? Vad väger en ​​Perro de agua espanol?

Mankhöjden för tikar är 40-46 cm och 44-50 cm för hanar. Mankhöjden kan dock variera en del beroende på vilken variant det är. Vikten ligger vanligtvis mellan 14-18 kg för tikar och 18-22 kg för hanar. 

Tänka på innan köp av ​​Perro de agua espanol

  • Det är i grunden en arbetshund som lämpas för många olika arbetssysslor 
  • Det är en aktiv hund som passar för den aktiva ägaren som vill motionera dagligen
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård utöver regelbunden maskintrimning, rasen fäller ej

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor