Pyreneisk mastiff

Fakta om hundrasen: Pyreneisk mastiff

Här kan du läsa allt om hundrasen Pyreneisk mastiff. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Pyreneisk mastiff valp.

Pyreneisk mastiff

Ursprung

Pyreneisk mastiff är en gammal hundras som härstammar från Spanien, närmare från området kring bergskedjan Pyréerna på gränsen mellan Spanien och Frankrike. Rasen har länge använts som vakthund av boskapen samt hemmet, vilket den fortfarande är idag. 

Rasen var nära att utrotas under första halvan av 1900-talet, men tack vare vissa boskapsskötare som bevarade rasen lyckades den överleva. Under 1970-talet påbörjades restaureringen av rasen så att den kunde växa sig starkare. 

År 1981 hölls den första utställningen och samma år kom även den första individen i Sverige. Idag tillhör rasen grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.

Egenskaper

Idag är rasen i Sverige främst en sällskapshund då aveln har skett utifrån önskat temperament. I andra länder är däremot rasen fortfarande en vakthund som oftast lever på gårdar och vaktar hem och boskap. 

Pyreneisk mastiff har ett lugnt och vänligt temperament, med ett stolt och intelligent uppförande. De ska aldrig vara rädda eller skygga, varken mot människor eller hundar. Rasen är relativt lugn men behöver som alla hundar motioneras, både fysisk och mental stimulans är ett måste för att hunden ska må bra.

Det är generellt en frisk ras men som många andra stora hundar drabbas den av höftleds- samt armbågsledsdysplasi. 

Utseende

Pyreneisk mastiff är en välproportionerlig, kraftig och storvuxen hund med en muskulös kropp och kraftig benstomme. Trots sin stora storlek ska den inte verka tung i sina rörelser. 

De har en tjock, grov och måttligt lång päls som inte ska vara ullig. Pälsen är lite längre på skuldrorna, halsen, buken, baksidorna av benen samt svansen. 

Rasen har en vit bottenfärg och mask som är tydligt markerad och avgränsad. Eventuella fläckar på kroppen ska ha samma färg som masken vilket kan bland annat vara mellangrå, gyllengul, svart med flera. Pälsvården är tämligen enkel med en genomborstning i veckan och lite oftare när hunden fäller.  

Hur stor är en Pyreneisk mastiff? Vad väger en Pyreneisk mastiff?

Mankhöjden för tikar är minst 72 cm och minst 77 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 54-110 kg för både tikar och hanar beroende på storlek.

Tänka på innan köp av Pyreneisk mastiff

  • Det är i grunden en vakthund med viss vaktinstinkt kvar
  • Det är en stor hund så räkna med högre foderkostnader
  • Hunden växer väldigt fort under första levnadsåret, då är det viktigt att den får rätt foder och lagom mängd motion. För mycket motion kan göra mer skada än nytta på hundens leder och ligament. 
  • Den kräver viss pälsvård.  

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor