Fakta om hundrasen: Sankt bernhardshund
Här kan du läsa allt om hundrasen Sankt bernhardshund. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Sankt bernhardshund valp.
Ursprung
Sankt bernhardshunden är en hundras som ursprungligen härstammar från Schweiz och får sitt namn efter S:t Bernhardspasset som ligger närmare 2 500 m ö.h. Rasen har funnits sedan 1600-talet och har främst använts som vakt och gårdshund men även som sällskapshund.
För ungefär 1000 år sedan grundade munkar ett härbärge som tillflyktsort för resande och pilgrimer. Senare kom Sankt bernharden att bli en vakt- och gårdshund på härbärget och snart kom hundarna att även bli räddningshundar för alla resande som hade gått vilse i den tuffa terrängen av snö och dimma. På den tiden pratade man om Barry-hunden och ryktet spreds som om vilken fantastisk räddningshund det var.
Heinrich Schumacher var den första som år 1867 utfärdade en stambok för sina Sankt bernhard. 1884 bildades den Schweiziska Sankt bernhardsklubben och tre år senare blev det officiellt en ras. Rasen kom till Sverige under tidigt 1900-tal och idag tillhör rasen grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.
Egenskaper
Sankt bernhardshunden har sitt ursprung som vakt- och gårdshund men även som sällskapshund är de vänliga med lugnt till livligt samt vaksamt temperament. Det är en lugn och harmonisk familjehund som fungerar utmärkt i en barnfamilj.
Trots sin stora storlek är det en relativt livlig hund. Den behöver som alla hundar regelbunden fysisk och mental stimulans och aktivering. En långpromenad per dag eller någon annan rolig aktivitet räcker gott och väl för att hålla en Sankt bernhardshund frisk och glad. För den aktiva ägaren som vill vara ute längre perioder i naturen är det inga problem för Sankt bernhardshund att hänga med i samma tempo.
Rasen drabbas som många andra större hundar av höftledsdysplasi samt armbågsledsdysplasi. Rasen har även problem kopplat till sin stora mängd hud och lösa ögonkanter.
Utseende
Sankt bernhardshunden är en stor hund med ett resligt helhetsintryck och en kraftig, harmonisk, stram och muskulös kropp och ett uppmärksamt uttryck.
Rasen finns i två olika varianter när det kommer till pälsen, en korthårig och en långhårig.
Den korthåriga har en dubbelpäls med en riklig underull och tätt, blankt och åtliggande täckhår.
Den långhåriga varianten har också en riklig underull men med rakt och medellångt täckhår. Pälsfärgen är en vit grundfärg med större eller mindre klarröda fläckar till ett genomgående klar- till mörkrött täcke över rygg och flank.
Pälsvården skiljer sig mellan varianterna. Den korthåriga kräver i regel mindre borstningar medan den långhåriga kräver ca en borstning i veckan.
Hur stor är en Sankt bernhardshund? Vad väger en Sankt bernhardshund?
Mankhöjden för tikar är 65-80 cm och 70-90 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 55-70 kg för tikar och 70-100 kg för hanar.
Tänka på innan köp av Sankt bernhardshund
- Det är i grunden en vakthund
- De fungerar utmärkt som familjehund förutsatt att man har plats för den och motionerar regelbundet
- Den kräver viss pälsvård, beroende på variant
Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida