Skyeterrier

Fakta om hundrasen: Skyeterrier

Här kan du läsa allt om hundrasen Skyeterrier. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Skyeterrier valp.

Skyeterrier

Ursprung

Skyeterriern är en gammal hundras vars ursprung kan härledas så långt bak i tiden som till 1500-talet. Rasen kommer ursprungligen från Storbritannien, närmare bestämt från Skottland och är en av de lokala så kallade Highland terriers. En av varianterna kom från ön Skye och fick senare namnet Skyeterrier. Rasen är en av Skottlands äldsta hundraser. 

Det är ursprungligen en grythund och de avlades fram för att bekämpa olika skadedjur. Under 1800-talet började däremot uppfödarna avla fram hundar med en bredare front och huvud, lång kropp samt längre päls. Detta gjorde så småningom rasen till en olämplig grythund och idag är hundrasen främst en sällskapshund. 

Under senare delen av 1800-talet blev rasen populär främst i England, troligtvis tack vare att drottning Victoria ägde en. Rasen kom till Sverige under 1890-talet och tillhör idag grupp 3, Terrier.

Egenskaper

Skyeterrier beskrivs som en elegant och värdig och som en utpräglad ”enmanshund” som kan vara reserverad mot främlingar och lojal till sin ägare. Den har en bakgrund som grythund vars syfte var att utrota skadedjur. Numera är rasen främst en sällskapshund och fungerar  även väl som familjehund. På grund av sin bakgrund kan den visa en stark jaktinstinkt. 

Denna ras behöver som alla hundar gå ut på promenader och använda både kropp och hjärna för att må bra, här kan du läsa mer om hur man aktiverar sin hund. Det är dock viktigt att inte motionera sin valp för mycket innan ett års ålder då den kan utveckla hälta. Man bör även vara försiktig med att låta den hoppa från höga höjder. I övrigt är det generellt en frisk hundras utan några rasbundna sjukdomar.  

Utseende

Skyeterrier är en långsträckt och lågställd hund med en lång päls. Den har kraftigt fram- och bakparti, kraftig kropp samt starka käkar. Kroppslängden ska vara dubbelt så lång som mankhöjden. 

Rasen har en dubbelpäls som består av en kort, tätliggande, mjuk och ullig underull samt långt, hårt och rakt täckhår. Pälsen ska vara fri från lockar och får aldrig hindra rörelserna. Pälsfärgen är svart, mörk- eller ljusgrått, fawn eller cream. 

Som ägare till en denna ras behöver man underhålla pälsen regelbundet. Den behöver borstas och kammas ungefär varannan vecka.

Hur stor är en Skyeterrier? Vad väger en Skyeterrier?

Mankhöjden för tikar och hanar är 25-26 cm, tikar får vara proportionerligt mindre. Vikten ligger vanligtvis mellan 15-16 kg för båda könen beroende på storlek.

Tänka på innan köp av Skyeterrier

  • Det är i grunden en jakthund varav vissa har kvar sin jaktlust
  • Rasen är känd för att vara väldigt trofast till sin ägare och reserverad mot främlingar
  • Den kräver regelbunden pälsvård 

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor