Strävhårig foxterrier

Fakta om hundrasen: Strävhårig foxterrier

Här kan du läsa allt om hundrasen Strävhårig foxterrier. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Strävhårig foxterrier valp.

Strävhårig foxterrier

Ursprung

Strävhårig foxterrier är en gammal hundras som härstammar från Storbritannien och får sitt namn efter sitt användningsområde. Det är en jakthund som används vid jakt på räv där dess uppgift var rävsprängare, dvs att få ut rävarna ur gryt (Fox = Räv, Terra = Jord). 

Strävhårig foxterrier är en av två foxterriers och även den äldsta, den andra är Släthårig foxterrier. Denna rasen härstammar från sydöstra Storbritannien och beskrevs första gången under tidigt 1600-tal. Till en början lade man ingen vikt vid exteriören vid avel, utan man fokuserade mer på jaktegenskaperna. Med tiden började däremot de stora jaktkennlarna i England lägga större vikt på effektivitet men även en tilltalande exteriör hos hundarna. Rasen ställdes ut för första gången i egna klasser 1869 och den första specialklubben för Strävhårig foxterrier bildades 1913. 

Rasen växte starkt i popularitet under de kommande decennierna och rasen kom till Sverige i slutet av 1800-talet. Idag tillhör rasen grupp 3, Terrier.

Egenskaper

Strävhårig foxterrier beskrivs som en energisk och livlig hund och som idag är främst en sällskaps- och familjehund. Den är vänlig, framåt och orädd uppfostras bäst med en konsekvent och bestämd men vänlig hand. Som många andra Terriers tar den annars gärna överhand.  

Den älskar att delta i olika aktiviteter tillsammans med sin familj och det är viktigt att aktivera sin hund både fysiskt men även mentalt för att den ska må bra. Förslagsvis kan man träna och tävla med sin hund inom bland annat agility men de lämpas även inom andra hundsporter. Den tycker även om att gosa i soffan eller ligga på en varm solfläck på golvet. 

Det anses generellt vara en frisk hundras som ofta uppnår hög ålder. Den ingår inte i något av SKK:s hälsoprogram och ligger under medeltariffen hos försäkringsbolagen. 

Utseende

Strävhårig foxterrier är en mellanstor hund med en god benstomme och kraft i litet format. Den ska inte vara klumpig eller grov och hundens byggnad ska ha en perfekt balans i proportionerna. Den har ett alert, kvickt, rörligt och livligt uttryck och vara ”på tårna”. 

Den har en dubbelpäls med en kort och mjuk underull samt tätt och mycket strävt täckhår som står emot väta och smuts. Pälsfärgen är dominerande vit med svarta eller tanfärgargade fläckar eller svarta & tanfärgade fläckar. 

Pälsvården är relativt enkel. Om man trimmar den regelbundet (ca 4 gånger per år), då fäller inte hunden. Trimning innebär att man drar av pälsen när den är mogen, vilket lämnar plats för att ny päls ska växa ut. 

Hur stor är en Strävhårig foxterrier? Vad väger en Strävhårig foxterrier?

Mankhöjden för tikar är något lägre än hanhundarna, hanhundarna ska inte vara högre än 39 cm. Vikten ligger vanligtvis runt 7 kg för tikar och 8 kg för hanar. 

Tänka på innan köp av Strävhårig foxterrier

  • Rasen har en del energi och passar för den aktiva ägaren/familjen som vill motionera dagligen 
  • Pälsvården är enkel

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor