Tax

Fakta om hundrasen: Tax

Här kan du läsa allt om hundrasen Tax. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Tax valp.

Tax

Ursprung

Tax, även kallad Dachshund, Dackel eller Teckel i sitt hemland Tyskland, var en omtalad hundras redan under medeltiden. Hundrasen ska ha blivit till då man ville avla fram hundar som skulle vara särskilt lämpade för grytjakt. För att lyckas med detta avlades det vidare från hundrasen stövare och det är från dessa som rasen formats. 

Rasen användes förr till grythundsjakt men det visade sig att rasen även passade väldigt bra till många andra områden inom jakt. De kom att bli populära både som drivande och stötande hundar och även som eftersökshundar. Som eftersökshund tränar man sin hund till att endast spåra skadat vilt. 

Under väldigt många år har uppfödningen av hundrasen skett i tre olika storlekar, storlekarna är: normalstor, dvärg- och kanintax. Dessa finns i tre olika typer av hårlag: kort-,sträv, och långhårig. Totalt finns det nio olika rasvarianter av denna hundrasen. 

Taxen fick sin första rasbeskrivning år 1879 och 9 år senare grundades rasklubben ”Deutsche Teckelklub e.V.” i Tyskland. Rasen kom till Sverige kort därefter och år 1901 grundades Svenska Taxklubben. Rasen tillhör grupp 4, Taxar.

Egenskaper

Den modiga taxen har många egenskaper som gör den till en fantastisk allroundhund när det kommer till jakt men även många trevliga egenskaper som gör att de även passar bra som sällskaps- och familjehundar. 

De passar väldigt bra som drivande jakthund på exempelvis rådjur, när man ska jaga rådjur med hjälp av hund får man inte använda snabbdrivande hundar då det riskerar att stressa rådjuret i onödan. Det är därför en väldigt bra långsamt drivande hund på just rådjur. Som jakthund har de önskvärda egenskaper som att de är uthålliga, fulla av energi, envisa och att de har ett fantastiskt luktsinne. 

Egenskaper som gör att de även lämpar sig som sällskapshund är egenskaper som självsäkra, snälla och ett stabilt temperament. 

Varianterna som är långhåriga samt dvärg- och kanintax har sällan de jaktegenskaperna som de övriga varianterna.

Trots sin storlek är det en hund som mår bra av ordentligt med motion och mental aktivering. Exempel på bra aktiviteter ihop med sin hund kan vara att träna på olika spår, långa skogspromenader eller annan form av aktivering. 

Det är en relativt frisk hundras som ofta blir väldigt gammal. Den Svenska Taxklubben jobbar för att uppfödare av rasen ska avla på mentalt och fysiskt friska hundar. Dessvärre drabbas de ibland av diskbråck och andra liknande ryggproblem på grund av deras kroppsform.

Det är bra att undvika att gå eller springa upp för trappor med den då det belastar hundens rygg. De drabbas även av ögonsjukdomen PRA. Detta är något man kan och bör fråga såväl rasklubben som uppfödaren om.

Utseende

Taxen är en låg, kortbent, kompakt och muskulös hund. Pälsen skiljer sig något beroende på vilken pälsvariant det är: 

Korthårig tax: 
Pälsen är kort, tät, glänsande, åtliggande och hyfsat hård. Färgen är antingen enfärgad röd, tvåfärgad svart eller brun med tantecken, merle (fläckig) eller strimmig/brindle röd med svarta strimmor. 

Strävhårig tax: 
Hundens kropp ska vara täckt av jämt åtliggande, tätt och strävt täckhår med ett lager av underull med undantag för nosparti, ögonbryn och öron. Färgen är antingen enfärgad röd, flerfärgad viltfärgad, brunt viltfärgad, svart med tantecken, brun med tantecken, merle (fläckig) eller strimmig/brindle röd med svarta strimmor. 

Långhårig tax: 
Pälsen är slät, åtliggande, glänsande och med en underull. Färgen är antingen enfärgad röd, tvåfärgad svart eller brun med tantecken, merle (fläckig) eller strimmig/brindle röd med svarta strimmor. 

De olika varianterna kräver olika typer av pälsvård och det är rekommenderat att fråga uppfödaren vad som gäller för just din hund. 

Hur stor är en Tax?

Hos tax mäts bröstomfånget efter att hunden blivit 15 månader, det mäts från mankens högsta punkt till bröstkorgens lägsta punkt med ett svagt spänt måttband. De tre olika storlekarna är: 

Normalstor: 
Hanar: överstigande 37 cm upp till 47 cm Tikar: överstigande 35 cm upp till 45 cm

Dvärg:
Hanar: överstigande 32 cm upp till 37 cm Tikar: överstigande 30 cm upp till 35 cm

Kanin:
Hanar: 27 cm upp till 32 cm Tikar: 25 cm upp till 30 cm

Tänka på innan köp av Tax

  • De är i behov av aktivering, både mental och fysisk
  • De är envisa 
  • De kräver viss pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor