Fakta om hundrasen: Steirische rauhhaarbracke
Här kan du läsa allt om hundrasen Steirische rauhhaarbracke. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Steirische rauhhaarbracke valp.
Ursprung
Steirische rauhhaarbracke är en utpräglad jakthund med Österrike som hemland. Rasens avelsarbete började år 1870 när en hannoveransk spårhund parades med en strävhårig istrisk stövare. De bästa hundarna sett till exteriör och egenskaper från denna kul avlades det vidare på.
Målet var att få fram en oöm spårhund som skulle tåla svåra väderförhållanden och kunna delta i jakt. Den första individen registrerades år 2014 i Sverige men rasen är väldigt ovanlig i Sverige. Rasen tillhör grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar.
Egenskaper
Steirische rauhhaarbracke är en utpräglad jakthund som passionerat spårar med ett högt och ihållande skall. Rasen beskrivs som tuff, robust och uthållig som är avlad för jakt. Det är inte bara en drivande jakthund utan även en spårhund i svår terräng. Den har en mycket bra spårsäkerhet och spårvilja.
Rasen lämpas inte som enbart sällskapshund utan bör aktiveras inom jakt för att må bra.
På grund av att rasen är väldigt ovanlig i Sverige har man inte tillräckligt med underlag för att uttala sig om rasens generella hälsotillstånd.
Utseende
Steirische rauhhaarbracke är en mellanstor hund som beskrivs som medelkraftig och muskulös. Den har ett allvarligt men inte skarpt uttryck. Pälsfärgen är röd och fawn och pälsstrukturen är strävhårig, glanslös, hård och grov men inte raggig. Pälsen är kortare på huvudet jämfört med kroppen och bildar en mustasch på nospartiet. Den kräver ingen särskild pälsvård.
Hur stor är en Steirische rauhhaarbracke? Vad väger en Steirische rauhhaarbracke?
Mankhöjden för tikar är 45-51 cm och 47-53 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 24-29 kg för tikar och 27-32 kg för hanar.
Tänka på innan köp av Steirische rauhhaarbracke
- Det är en utpräglad jakthund som inte lämpas som enbart sällskapshund
- Den kräver nästintill ingen pälsvård
- Rasen är väldigt ovanlig i Sverige
Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida