Tornjak

Fakta om hundrasen: Tornjak

Här kan du läsa allt om hundrasen Tornjak. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Tornjak valp.

Tornjak

Ursprung

Tornjak kommer ursprungligen från Bosnien och Hercegovina samt Kroatien. Där har rasen återskapats från den nästan utdöda, genetiskt homogena, lokala, gamla typen av herdehundar. De ursprungliga hundarna fanns utspridda kring bergsregionerna och i kringliggande dalarna i Bosnien och Hercegovina samt Kroatien. Från år 1067 och år 1374 finns det omtalade dokument där man beskrev herdehundarna.  

I rasens hemländer används de flitigt som både herde- och vakthundar. Som herdehund vallade de boskapen och som vakthund skyddade de boskap och egendom. Forskning kring rasen och återuppbyggnaden av den påbörjades år 1972, och 6 år senare påbörjades avelsarbetet. I Sverige tillhör rasen grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.

Egenskaper

Den stora Tornjaken har länge använts som vakt- och herdehund och de är vana vid långa och tuffa arbetsdagar. De har därför ett dagligt behov av stimulans och det är viktigt att man som ägare aktiverar sin hund, gärna att man bor på en gård där de får sätta i arbete för vad de avlades för. 

Rasen blir lätt fäst vid sin ägare och trivs väldigt bra i ägarens sällskap. Då rasen tidigare figurerat som vakthund finns det fortfarande en del individer som har en stark vaktinstinkt och/eller en stor misstänksamhet mot främmande människor.

Det är därför viktigt att man träffar valpföräldrarna och kollar hur de agerar samt ifall det passar ens behov. Det är också viktigt att man som ägare/familj socialiserar sin valp/unghund med främmande människor i olika miljöer.

Utseende

Den stora och kraftfulla Tornjaken har en kvadratisk kropp och en så kallad dubbelpäls. Det är en långhårig hund med en kortare päls i ansiktet och på framsida ben. Täckhåret är grovt, tjock, rakt och långt. Under vintermånaderna är underullen lång, väldigt tjock och av ullig struktur. Färgen är oftast vit med fläckar i olika färger. 

Hundrasen kräver en hel del pälsvård i form av borstning, speciellt när de fäller underullen. De badas efter behov.

Hur stor är en Tornjak? Vad väger en Tornjak?

Mankhöjden för tikarna är ca 60-65 cm och hanarnas mankhöjd är ca 65-70 cm båda har en tolerans på +- 2 cm enligt rasstandarden. Vikten står inte i rasstandarden men hanarna väger vanligtvis ca 45-50 kg och tikarna ca 28-40 kg.

Tänka på innan köp av Tornjak

  • De är i behov av daglig aktivering 
  • De kan vara reserverade gentemot främlingar  
  • De kräver viss pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor