Västsibirisk lajka

Fakta om hundrasen: Västsibirisk lajka

Här kan du läsa allt om hundrasen Västsibirisk lajka. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Västsibirisk lajka valp.

Västsibirisk lajka

Ursprung

Västsibirisk lajka är känd som en av taigans främsta jakthundar. Taigan är ett av de större skogsområdena som består av majoriteten av världens barrträd, taigan sträcker sig över norra halvklotet.

Rasen var nästintill okänd i Norden fram till 1970-talet och endast vissa människor hade kommit i kontakt med jaktlaikan. Under mitten av 1960-talet tog några finländare kontakt med den mer organiserade lajkavärlden och reste till Leningrads hundutställningar. 

De första hundarna importerades till Norden några år senare och år 1976 ökade intresset för rasen i Sverige och Norden. Detta tack vare jakttidskrifterna som sände skribenter till Leningrad. Till Sverige importerades de första hundarna under slutet av 1970-talet.

En av de som importerade den östsibiriska laikan var storviltjägaren Lars Svanberg i Strömsund, hans hund kom sedan att bli en känd duktig björnhund. I samband med att Lars importerade hundarna importerade även Petrus Johansson i Långviksmon de första västlajkorna. 

Rasen användes främst som mångsidig jakthund i sitt hemland, med hunden jagade de bland annat fågel, mård, björn och tiger. I Sverige tillhör rasen grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp.

Egenskaper

Den mångsidiga jakthunden Västsibirisk lajka har länge använts som jakthund i sitt hemland Ryssland. Mångsidigheten ställer tuffa krav på hunden både mentalt och fysiskt.

Trots att många jägare specialiserar sina jakthundar så förväntas denna ras att kunna anpassa sig efter olika förutsättningar. Det betyder att hunden testar viltet vid första kontakt, detta för att snabbt kunna avgöra vilken strategi som passar bäst. Man brukar säga att hunden utmanar viltet. 

I Sverige används de främst som jakthund efter storvilt som exempelvis björn, älg och vildsvin, men även till jakt på mindre vilt som grävling, mård och skogsfågel. En eftertraktad egenskap som hunden har är att de ofta har ett gott samarbete med sin hundförare och de är allmänt snälla mot människor.

Rasen passar inte enbart som sällskapshund utan de ställer krav på blivande ägare att man ordentligt aktiverar sin hund, gärna inom jakt. 

Det är en relativt frisk hundras men som många andra hundraser förekommer höftledsdysplasi inom rasen.

Utseende

Västsibirisk lajka är en medelstor till stor hund och har en stark uppbyggnad. Pälsen är en så kallad dubbelpäls bestående av både täckhår och underull. Täckhåret ska vara tätt, hårt och rakt. Underullen ska vara väl utvecklad, ordentlig, mjuk och ullig. 

Färgen på pälsen är vit, peppar och salt eller röd och grå i alla nyanser. Tack vare pälsens utformning krävs ingen särskild pälsvård utan det räcker med borstning och bad efter behov. Rasen fäller sin päls regelbundet.

Hur stor är en Västsibirisk lajka? Vad väger en Västsibirisk lajka?

Tikarnas mankhöjd är ca 51-58 cm och hanhundarnas mankhöjd är ca 55-62 cm. Vikten står inte i rasstandarden men de väger vanligtvis ca 18-25 kg och hanhundarna ska vara större än tikarna.

Tänka på innan köp av Västsibirisk lajka

  • De är i behov av aktivering och passar inte enbart som sällskapshund
  • De kräver viss pälsvård och fäller regelbundet

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor