Schipperke

Fakta om hundrasen: Schipperke

Här kan du läsa allt om hundrasen Schipperke. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Schipperke valp.

Schipperke

Ursprung

Schipperke är en belgisk hundras vars sekellånga historia är omdebatterad, men man vet att den sträcker sig åtminstone till 1600-talet. Rasens namn är även det omdebatterat. Vissa menar att namnet är flamländskt och betyder ”liten skeppare” eller ”båtsman” från ”schip”, dvs skepp. Andra menar att namnet härleds från den flamländska dialekten kring staden Leuven där Schipperke uttrycktes som ”Scheper” vilket betyder ”herde”. 

Rasen blev väldigt populär i Beligen under 1800-talet och var i stort sett den enda förekommande hundrasen hos gemene man i Belgiens centrala delar. Rasen var främst en vakt och råttfångare på de belgiska och holländska kanalbåtarna. 

Året 1882 var då rasen ställdes på hundutställning för första gången, och sex år senare skrevs den första rasstandarden av rasklubben som bildades samma år. De kom till Sverige första gången 1917 och tillhör idag grupp 1, Vall- boskaps- och herdehundar. 

Egenskaper

Schipperke är idag främst en sällskapshund men dess bakgrund som vakthund håller sig i än idag. Den tar sin uppgift att vakta på stort allvar genom att larma och sjuder av vitalitet, rasen kan även vara avvaktande mot främlingar. 

Det är en aktiv hundras med en del energi och hänger gärna med på olika aktiviteter. Rasen trivs även att träna och tävla i olika hundsporter som agility, freestyle, rallylydnad, bruks, lydnad med mera. Det är en nyfiken och energisk hundras som passar väl som familjehund. 

Rasen anses generellt sett vara en hundras i god hälsa utan några specifika rasbundna sjukdomar.

Utseende

Schipperke är en vallhund i ett litet kvadratiskt format med en solid och harmonisk kroppsbyggnad. Den har ett skarpt, livligt och vaket uttryck som förstärks av relativt små upprättstående öron. 

De har en dubbelpäls som består av mjuk och tjock underull samt tätt, rakt och rikligt täckhår. Pälsvården är minimal. Pälsen tovas inte och kräver egentligen bara borstning vid fällning och bad vid behov.  Pälsfärgen är svart.

Hur stor är en Schipperke? Vad väger en Schipperke?

Mankhöjden för tikar är 25-30 cm och 28-33 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 3-9 kg för båda könen beroende på storlek. En medelvikt på 4-7 är att föredra.  

Tänka på innan köp av Schipperke

  • Det är i grunden en vakthund som varnar vid inkräktare 
  • Den har en del energi och passar för den aktiva ägaren/familjen som vill motionera regelbundet
  • De trivs med en aktiv livsstil såsom skogspromenader i alla väder 
  • De kräver nästintill ingen pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor