Weimaraner

Fakta om hundrasen: Weimaraner

Här kan du läsa allt om hundrasen Weimaraner. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Weimaraner valp.

Weimaraner

Ursprung

Weimaraner är en gammal hundras som kommer från Tyskland, närmare bestämt från delstaten Thüringen. Det finns många historier om hur rasen blev till och man kan se liknande hundar på gamla målningar från 1600-talet och 1700-talet som påminner om den hundras vi känner till idag. 

Rasen härstammar från viltspårhundar och de fanns på Weimars hov i början av 1800-talet. Fram till någon gång i mitten av 1800-talet låg fokuset på rasaveln på prestationen och de flesta som avlade rasen var yrkesjägare eller furstar i områdena Weimar och Thüringen. När viltspårhunden minskade i popularitet korsades dessa hundar med stående fågelhundar. 

Den Weimaraner vi känner till idag ska ha blivit till kring 1890-talet då andra raser slutade korsas in. De fick sin första rasstandard kring slutet av 1800-talet. Rasen finns i två olika pälsvarianter, en korthårig och en långhårig variant. Till en början var det en väldigt exklusiv hundras som användes av den tyska adeln men efter några år spreds hundrasen världen över. Det är en jakthund som använts som stående fågelhund. 

Till Sverige kom rasen år 1969 och fem år senare, år 1974 föddes den första svenskfödda kullen. Mellan åren 2013-2017 registrerades strax under 400 individer. Rasen tillhör grupp 7, Stående fågelhundar.

Egenskaper

Weimaraner är en jakthund som länge använts som stående fågelhund i sitt hemland Tyskland. Även i Sverige används de som detta och man jagar oftast fågelarter som trycker, det betyder att fågeln håller sig stilla och försöker gömma sig istället för att fly. Några exempel på fåglar som trycker är tjäder, orre, ripa och fasan. 

När man utövar sådan jakt rör sig Weimaranern mot vinden, framför sin ägare/jägare, och när de fått upp spåret från fågeln ska hunden visa jägaren genom att markera platsen och stirra på fågeln. Jägaren rör sig då närmare hunden och ger den ett kommando att resa viltet, när viltet flyr ska jägaren skjuta viltet och hunden ska sedan apportera den skjutna fågeln. 

Rasen beskrivs som energisk, alert, lättlärd och envis. Då det är en jakthund har de ett stort behov av daglig motion och aktivering. Som blivande ägare till rasen bör man vara medveten om att det inte enbart räcker med motion för denna ras utan de behöver även aktiveras med jakt eller någon annan krävande hundsport. För att uppfostra denna ras på bästa sätt är det en fördel att man är hundvan. 

Det är en relativt frisk hundras men det finns vissa sjukdomar och defekter. Exempelvis drabbas den av höftledsdysplasi, steroid-responsiv meningit (SRMA/hjärnhinneinflammation), immunologiska sjukdomar av olika karaktär, exempelvis hudproblem och navelbråck. Detta är något som rekommenderas att man frågar rasklubben Svenska Weimaranerklubben eller uppfödaren om vid behov av mer information.

Utseende

Den medelstora jakthunden Weimaraner har en kraftig muskulatur. Rasen finns i två olika pälsvarianter. 

Weimaraner korthårig har ett kort, kraftig, tät och åtliggande täckhår, den är utan eller med lite underull. 

Weimaraner långhårig: Har en mjuk, lång, åtliggande och väldigt tät underull. Även denna variant med eller utan underull. Pälsen är slät eller något vågig. 

Färgen på pälsen är grå i olika nyanser och dess ögon är gula. Den korthåriga varianten kräver ingen särskild pälsvård utan badas och borstas efter behov. Den långhåriga varianten kräver mer pälsvård i form av regelbunden borstning samt bad efter behov.

Hur stor är en Weimaraner? Vad väger en Weimaraner?

Tikarnas mankhöjd är ca 57-65 cm och hanhundarna är något högre med en mankhöjd på ca 59-70 cm. Tikarna väger ca 25-35 kg och hanarna ca 30-40 kg.

Tänka på innan köp av Weimaraner

  • De är i behov av aktivering och passar inte enbart som sällskapshund
  • Bör uppfostras av hundvan ägare/familj 
  • De kräver viss pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor