Bearded collie

Fakta om hundrasen: Bearded collie

Här kan du läsa allt om hundrasen Bearded collie. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp Bearded collie valp.

Bearded collie

Ursprung

Bearded collie är en gammal vallhund från Storbritannien som användes för att valla boskap från den bergiga terrängen i Skotska höglandet ner till marknaden i Skottland och England. Rasens anfäder tros vara Polski owczarek nizinny samt Komondor som importerades till Skottland på 1500-talet.

På 1700-talet avbildades en tidig variant av hunden i målningar och på 1800-talet såg den ut som den gör idag. Rasen importerades till Sverige först 1960 och tillhör idag grupp 1, vall-, boskaps- och herdehundar.

Egenskaper

Bearded collie är en karismatisk hund som tycker om utomhusaktiviteter i alla väder. Bakgrunden som vallhund har gjort rasen självständig, följsam samt lydig. Den ska vara en vänlig, energisk och aktiv hund som kommer väl överens med människor och andra djur.

Det är en lämplig familjehund som kräver en del motion. Det är en intelligent hund vilket gör att utöver fysisk motion krävs det även mental stimulans. Det går utmärkt att träna och tävla i lydnad, agility, vallning, bruks, viltspår samt freestyle. Sammanfattat är att när den får vara aktiv är hunden glad.

Utseende

Den har en stor, tjock och lurvig päls som kräver regelbunden skötsel. Det rekommenderas att man borstar igenom hunden en gång i veckan för att pälsen inte ska tovas. Rasen kommer i färgerna svart, skiffergrå, blå, rödaktig fawn, olika nyanser av grått, brunt och sandfärg med eventuella vita tecken.

Hur stor är en Bearded collie? Vad väger en Bearded collie?

Till storleken är det en stor hund med en mankhöjd på 51-35 cm för tikar och 53-56 för hanar, vikten ligger mellan 20-25 kg.

Tänka på innan köp av Bearded collie

  • Rasen är ofta aktiv och energisk och kräver daglig motion och mental stimulans, annars blir den uttråkad
  • Det är en vänlig hund men kräver ändå bestämd och strukturerad uppfostran
  • Rasen har en del päls som man får vara redo att underhålla för att hunden ska må bra

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor