Dogue de bordeaux

Fakta om hundrasen: Dogue de bordeaux

Här kan du läsa allt om hundrasen Dogue de bordeaux. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Dogue de bordeaux valp.

Dogue de bordeaux

Ursprung

Det är nästintill omöjligt att veta Dogue de bordeaux exakta ursprung med tanke på att det är en väldigt gammal hundras, men rasen omnämns i en jakt bok redan på 1300-talet. En teori är att den är nära besläktad med vissa Mastiffer som följde med under romarrikets intåg för ca 2000 år sedan.

En annan teori är att det är en inhemsk ras från Frankrike som har utvecklats under hundratals år och härstammar från alanernas hundar, specifikt molossoider från Vautre. År 1863 visades rasen för första gången under sitt nuvarande namn på en hundutställning i Paris, men hade därefter några turbulenta årtionden.

Rasen var nära på att bli utrotad med fallande antal individer i samband med världskrigen, men återhämtade sig under 1960-talet. Den första individen importerades till Sverige 1992. Under århundradena har rasen använts som kamp-, jakt-, vakt-, boskap samt arbetshund.

I Sverige tillhör rasen, grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.

Egenskaper

Dogue de bordeaux är från början en kamphund och har använts till bland annat jakt och som vakthund. I dagsläget är det främst en sällskapshund men egenskaperna finns vilket gör att huden är vaksam, har ett stort mod, men ska aldrig vara aggressiv. Vissa individer har mer vaktinstinkt än andra.

Det är en ras som är väldigt lojal till sin familj med viss reservation mot främlingar. Tidig socialisering och lydnadsträning är ett måste med Dogue de bordeaux och som ägare bör man vara redo att lägga ner tiden som krävs för fysiskt och mental stimulans. Olika sökaktiviteter är populärt hos rasen då de har ett välutvecklat luktsinne.

De växer ganska fort sitt första år, därför är det viktigt med ordentlig kost samt lagom med motion. Aktiviteter som belastar lederna alltför mycket rekommenderas inte de första 18 månaderna på grund av rasens tunga vikt.

Höftledsdysplasi och armbågsdysplasi förekommer, rosslande andning samt överdriven salivproduktion kan vara tecken på andningsbesvär vilket man behöver vara uppmärksam på. 

Utseende

Dogue de bordeaux är en mycket kraftfull och muskulös ras med ett respektingivande helhetsintryck. Rasen finns i alla nyanser av rödgult. Från mörkare mahogny till ljusare isabella (gulvit). Pälsen är kort och mjuk och fäller året om.

Pälsen bör borstas regelbundet men extra mycket under fällningsperioder för att underlätta fällning och bli av med död päls. Hunden bör badas ungefär var 4:e vecka och torkas av med en fuktig trasa för att torka bort överflödigt vatten. Hunden har en del rynkor och hunden bör kontrolleras och rengöras regelbundet för att minska risken för infektioner.

Hur stor är en Dogue de bordeaux? Vad väger en Dogue de bordeaux?

Mankhöjden för tikar är 58–66 cm och 60-68 för hanar. Vikten ska vara minst 45 kg för tikar och 50 kg för hanar. Ingen övre viktgräns finns.

Tänka på innan köp av Dogue de bordeaux

  • Det är i grunden en vakthund som besitter vaktinstinkt och kan vara envis
  • Det är en stor hund och kraftfull hund, som ägare bör man vara fysiskt kapabel till att hantera en större hund samt träna lydnad från tidig ålder
  • Den kräver viss pälsvård och bör badas var 4:e vecka

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor