Drever

Fakta om hundrasen: Drever

Här kan du läsa allt om hundrasen Drever. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Drever valp.

Drever

Ursprung

Drevern har sitt ursprung från den tyska rasen Westfalisk Dachsbracke som importerades till Sverige under 1910-talet. Namnet Dachsbracke visar på en blandning av den kortbenta taxen (dach) och den högre stövaren (bracke). Rasens rykte som rådjurshund började sprida sig bland jägare efter 1930-talet då den svenska rådjursstammen växte sig starkare och spred sig norrut.

Det är en utpräglad jakthund för rådjursjakt men används även som hjort-, har- och rävhund. Det är sällan enbart sällskapshund och används även idag som jakthund som är byggd för den svenska terrängen.

År 1947 fick den svenska varianten av Dachsbracken namnet Drever och 1953 erkändes den som en svensk ras. Rasen tillhör grupp 6, drivande hundar samt sök- och spårhundar.

Egenskaper

Drever är en utpräglad jakthund och lämpar sig inte som enbart sällskapshund. Den är uppmärksam med ett lugnt temperament och passar väl hos barnfamiljer. Rasen är specifikt avlad för att vara en långsamt drivande hund vilket gör att den passar utmärkt till rådjursjakt men även annan långsamt drivande jakt.

Det är generellt en mentalt stabil hund med mycket stort jaktintresse vilket man som ägare bör tillgodose för att få en glad och frisk hund. Tillgång till jaktmarker och ett eget intresse för regelbunden jakt är något man bör ha i åtanke ifall man funderar på att köpa en Drever.

När det inte är jaktsäsong kan man aktivera sin hund på andra sätt genom att träna lydnad, spåra samt cykla eller springa för att bli av med eventuell överskottsenergi.

Drever är generellt en frisk ras men vissa andningsproblem förekommer i samband med jakt, till exempel innan eller under jakt, även kallat jaktödem.

Utseende

Drever är en relativt långsträckt och låg hund som ger mer av ett intryck av styrka och robusthet än att den är elegant och snabb. Pälsen på hunden ska vara grov, tättliggande samt rak. Pälsen får ha alla färger i kombination med vita tecken, undantaget från övervägande vit färg, merle samt leverbrun.

Pälsen fäller men kräver ingen större mängd arbete utöver någon enstaka badning vid behov.

Hur stor är en Drever? Vad väger en Drever?

Mankhöjden för tikar är 30-36 cm och 32-38 för hanar. Rasstandarden specificerar ingen vikt men ligger vanligtvis mellan 15-18 kg.

Tänka på innan köp av Drever

  • Det är en utpräglad jakthund och lämpar sig inte som endast sällskapshund
  • När det inte är jaktsäsong kan man aktivera hunden på andra vis genom att till exempel spåra eller träna lydnad
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor