Dvärgschnauzer

Fakta om hundrasen: Dvärgschnauzer

Här kan du läsa allt om hundrasen Dvärgschnauzer. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Dvärgschnauzer valp.

Dvärgschnauzer

Ursprung

Den normalstora Schnauzern är en av Centraleuropas mest populära gårdshundar och kan spåras tillbaka ända till 1400-talet. Under slutet på 1800-talet var de tyska bönderna runtomkring Frankfurt i behov av en mindre variant som skulle vara råttfångare och komma in på mindre ytor.

Därefter påbörjades avelsarbetet att få fram en mindre variant och Schnauzer och Dvärgpinscher började korsas, på så sätt föddes rasen Dvärgschnauzern. I Sverige tillhör rasen grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.

Egenskaper

Dvärgschnauzer var ursprungligen en gårdshund som avlades för att bland annat vara råttjagare. Idag är rasen för det mesta en omtyckt familjehund och används främst som sällskapshund. Det är en väldigt bra allroundhund då den tycker om att vara ute och aktiveras men nöjer sig också med den vanliga vardagen hos en familj.

Rasen har ett gott temperament och en bra balans mellan vaksamhet och lugn. Populära sporter för den som vill arbeta med sin hund kan vara agility, spår, sök, rallylydnad m.fl. Hunden har en stark integritet, är alert, nyfiken, läraktig och har lätt till skall.

Om man uppfostrar sin Dvärgschnauzer konsekvent får man en perfekt följeslagare som glatt följer med på olika aktiviteter. De har gott om energi och är svår att trötta ut men väl inomhus är hunden lugn.

En Dvärgschnauzer är generellt en frisk ras och lever länge. Ögonsjukdomar förekommer sällan och ca 5% av rasen drabbas av urinsten.

Utseende

Dvärgschnauzer är en liten strävhårig och kraftig men elegant hund. Den är en mindre variant av Schnauzer utan att ge ett dvärgartat intryck. Rasen är kvadratiskt byggd med ett alert uttryck med skärpa i blicken. Den har en spänstigt hård och tät päls kommer i fyra varianter, svart, vit, svart & silver samt peppar & salt.

Rasen kräver en del pälsvård då pälsen måste trimmas, inte klippas, ungefär var 3:e månad. Utöver det ska hunden ullkammas, helst varje vecka.

Hur stor är en Dvärgschnauzer? Vad väger en Dvärgschnauzer?

Mankhöjden för Dvärgschnauzer 30-35 cm för både tikar och hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 4-8 kg.

Tänka på innan köp av Dvärgschnauzer

– Det är i grunden en vakthund så tydliga regler och en konsekvent uppfostran är viktigt från ung ålder
– Den passar olika typer av familjer, både den aktiva och den mindre aktiva
– Den kräver en del pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor