Hrvatski ovcar

Fakta om hundrasen: Hrvatski ovcar

Här kan du läsa allt om hundrasen Hrvatski ovcar. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Hrvatski ovcar valp.

Hrvatski ovcar

Ursprung

Hrvatski ovcars ursprungsland är Kroatien vilket man även kan tyda på hundens namn, det betyder nämligen kroatisk herdehund. Rasens förfäder tros vara Pfahlbauhunden från östra Slavonien som är en del av Kroatien. Vad vi vet är att hunden ursprungligen användes som bland annat sällskaps- och vakthund men även som vallhund av boskapen på gårdarna. 

År 1935 påbörjade en professor vid namn Stepjan Romic en mer systematisk uppfödning av rasen och rasen kom senare att visas upp offentligt på den första nationella hundutställningen år 1949 i Kroatiens huvudstad, Zagreb. 

Rasen fick sin första rasstandard år 1951 och sin första FCI-standard publicerad år 1969. I Sverige tillhör rasen grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar.

Egenskaper

Hrvatski ovcar har ett ursprung som bland annat sällskaps-, vall- och vakthund vilket har gett ordentliga instinkter för det. De beskrivs som kvicka och alerta med mycket energi, hundarna är därför i behov av daglig motion och aktivering

De fungerar bra som sällskapshundar men man bör ha instinkterna i åtanke innan man skaffar hunden. Det är av stor vikt att hunden uppfostras ordentligt. För att undvika att hunden är misstänksam och reserverad mot främlingar kan det till exempel vara smart att socialisera valpen/unghunden med både främmande människor och hundar. Man kan även passa på att fråga uppfödaren om tips och råd för hur man uppfostrar denna ras på bästa sätt. 

På grund av att det finns få utav denna hundras i Sverige är det det svårt att med säkerhet bedöma hundrasens hälsotillstånd.

Utseende

Den medelstora Hrvatski ovcar har en riklig, tjock och mjuk päls. Pälsen, en så kallad dubbelpäls, består av täckhår samt underull. Täckhåret är vågigt till lockigt och ca 6-14 cm långt och bildar ett ordentligt väderskydd för hunden. 

Rasens färg är svart och i rasstandarden står det att ett fåtal vita strån på hundens hals och bröst accepteras. Hundarna kan även födas med så kallad stubbsvans. Tack vare pälsens utformning är pälsvården relativt enkel, bad och borstning efter behov räcker långt.

Hur stor är en Hrvatski ovcar? Vad väger en Hrvatski ovcar?

Mankhöjden för både tikar och hanar är ca 40-50 cm. Vikten ligger vanligtvis på ca 13-20 kg för båda könen.

Tänka på innan köp av Hrvatski ovcar

  • Rasen har starka vaktinstinkter kvar och det är viktigt att de får en ordentlig uppfostran
  • Den har en del energi och passar för den aktiva ägare och familjen som vill motionera och aktivera sin hund regelbundet
  • Rasen är ovanlig och det kan vara svårt att hitta en uppfödare

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor