Karelsk björnhund

Fakta om hundrasen: Karelsk björnhund

Här kan du läsa allt om hundrasen Karelsk björnhund. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Karelsk björnhund valp.

Karelsk björnhund

Ursprung

Karelsk björnhund är en jakthund och är en av de vanligaste hundarna i Finland som även är rasens hemland. Rasen användes av såväl finska som ryska bönder och jägare och ursprunget anses vara from Komihunden. Stamhundarnas ursprung är däremot Ladoga, Karelen, Olonets samt den Ryska Karelen.

Målet med aveln av Karelsk björnhund var att få en robust hund som skulle skälla på storvilt. Avelsarbetet påbörjades 1936 och endast svart-vita hundar användes, då fick rasen även sitt namn, Karelsk björnhund eller Karjalankarhukoira som den heter i Finland.

Det var inte förens 1946 som rasstandarden bestämdes och året därpå registrerades de första individerna. I Sverige tillhör rasen grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp.

Egenskaper

Rasen är en väldigt självständig och med en intensiv jaktlust som jobbar tillsammans med sin förare. Den har ett väldigt utvecklat lukt- samt orienteringssinne. En Karelsk björnhund är även modig samt uthållig, sammantaget lämpar sig rasen väldigt bra för jakt på storvilt, främst på björn och älg.

Rasen har även en stor kamplust som tillsammans med sitt självförtroende kan göra att hunden beter sig aggressivt mot andra hanhundar. Hunden ska dock aldrig vara aggressiv mot människor. Det är främst en jakthund och inte enbart sällskapshund och bör aktiveras inom jakt. Om man inte jagar kan man hitta på andra aktiviteter för att stimulera hunden fysiskt och mentalt.

Det är generellt en frisk hund men som drabbas till viss del av höftledsdysplasi.

Utseende

Rasen är en medelstor spets med en stark och robust kroppsbyggnad. Den har en dubbelpäls med en mjuk och tär underull samt grovt och rakt täckhår.

Pälsfärgen är svart med vita tecken. Hunden badas vid behov och borstas emellanåt. Den bör borstas extra mycket när den fäller vilket sker oftast två gånger per år.

Hur stor är en Karelsk björnhund? Vad väger en Karelsk björnhund?

Mankhöjden för tikar är 49-55 cm och 54-60 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 17–20 kg för tikar och 25–28 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Karelsk björnhund

– Det är i grunden en jakthund med en intensiv jaktlust
– Tillsammans med sin kamplust och det höga självförtroendet kan hunden agera aggressivt mot andra hanhundar

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor