Lapsk vallhund

Fakta om hundrasen: Lapsk vallhund

Här kan du läsa allt om hundrasen Lapsk vallhund. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Lapsk vallhund valp.

Lapsk vallhund

Ursprung

Lapsk vallhund är en väldigt ovanlig ras sett till antalet individer i världen och är en av världens fåtaligaste hundraser. Dagens Lapsk vallhund, vars hemland är Finland, härstammar från samernas gamla korthårigare renvallarhundar som har funnits och använts av samerna i århundraden. 

”Lappländska vallhundar” nämns i litteratur redan på 1890-talet men det var inte förens på 1930-talet som intresset för renvallaren växte. Senare under 50-talet bildades en kommitté för att definiera den ursprungliga renvallaren och för att sätta en rasstandard. På den tiden var Lapsk vallhund och Finsk lapphund samma ras men den förstnämnda blev en egen ras 1966.

Rasen har i århundraden och än idag används de som vallhundar. I Sverige tillhör rasen grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp.

Egenskaper

Lapsk vallhund är en vänlig och lugn ras men samtidigt energisk och arbetsvillig. Vissa individer är lugnare medan andra är mer aktiva vilket gör att rasen lämpar sig även väl som familjehund. 

Rasens ursprungliga syfte som den även arbetar med idag är renvallning, den vallar med sitt skall och kan även användas som trädskällare. Det är samtidigt en väldigt mångsidig hund som anses vara lättlärd och kan även utmärka sig som bland annat spår-, drag-, jakt- och räddningshund. 

Det är generellt en väldigt aktiv hund och även fast den trivs väldigt bra med vallning så är det inte ett krav. En Lapsk vallhund kan stimuleras på andra sätt för att ge hunden ett gott och värdigt liv. Rasen går, utöver vallning, även bra inom agility och lydnad. 

Det är generellt en frisk ras som drabbas av vissa sjukdomar. I ringa omfattning drabbas rasen av ögonsjukdomarna PRA, RD, PPM, katarakt samt retinopati. Höftledsdysplasi och kryptorchism förekommer och enstaka individer har även drabbats av epilepsi samt hypothyreos. 

Utseende

Lapsk vallhund är en mellanstor hund med en rektangulär kroppsform där den är tydligt längre än hög. Den har en kraftig muskulatur och benstomme men är samtidigt spänstig och inte för tung. 

Den har en dubbelpäls med en fin och tät underull och medel till långt och rakt och grovt täckhår som lämpas för kallt klimat och som skyddar mot fukt, kyla och insekter. Pälsfärgen är olika nyanser av svart men finns även som gråaktig eller barkbrun. 

Pälsen är smutsavstötande och kräver därmed nästintill ingen pälsvård. Rasen fäller sin päls två gånger per år och då kan det vara bra att borsta hunden om man vill undvika att få hår utspritt. Utöver det badas hunden vid behov och klorna ska klippas.

Hur stor är en Lapsk vallhund? Vad väger en Lapsk vallhund?

Mankhöjden för tikar är ungefär 46 cm med en avvikelse på 3 cm högre eller lägre och 51 cm för hanar med samma avvikelse. Vikten ligger vanligtvis mellan 15-25 kg men får inte bli för tung för att undvika att de blir långsamma.

Tänka på innan köp av Lapsk vallhund

  • Det är i grunden en vallhund som vallar genom att skälla
  • Den har en del energi och passar för den aktiva ägaren som vill motionera dagligen och stimulera hunden både fysiskt och mentalt
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård men fäller rikligt två gånger per år

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor