Norsk lundehund

Fakta om hundrasen: Norsk lundehund

Här kan du läsa allt om hundrasen Norsk lundehund. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Norsk lundehund valp.

Norsk lundehund

Ursprung

Norsk lundehund är en, föga förvånande, hundras som härstammar från Norge och har använts vid jakt på lunnefågel och andra sjöfåglar. Rasen härstammar från den norska kusten där man jagade lunnefågel och nämns i skrift redan under 1500-talet. Den är tyvärr utrotningshotad och är en av Skandinaviens och världens mest sällsynta raser.

Kött och dun från fågeln var en viktig föda och handelsvara förr i tiden. I takt med moderna jaktmetoder och avbefolkningen av kusten började även antalet individer av Norsk lundehund sjunka. Valpsjukan under och efter världskrigen fick rasen att nästan dö ut. Tack vare ett gediget avelsarbete lyckades man hålla kvar rasen. Idag tillhör rasen i Sverige grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp.

Egenskaper

Norsk lundehund är en vaksam, energisk och livlig hund som i hundratals år använts som jakthund på lunnefågel. Den jagar fågeln genom att klättra uppför klippor och ta sig in i lunnefågelns trånga hålor och sedan hämta ut fågeln levande. Idag är däremot den Norska lundehunden främst en sällskapshund.

Rasen har måttligt med energi och trots att det idag är främst en sällskapshund så kräver den, som många andra hundar, daglig motion. Det ska helst bestå av någonting som utmanar och aktiverar hunden både fysiskt och mentalt för att den ska må bra.

Det är en självständig hund och ibland kan det vara en utmaning att träna lydnad. På grund av sin självständighet säger den inte nej till att utforska nya miljöer och träffa nya människor.

Norsk lundehund anses generellt vara en frisk hund. Intestinal lymfangiektasi är en sjukdom som finns inom rasen och som ca tio individer per år drabbas av. Annars lever rasen relativt länge och åldrar uppemot 13-14 år är inte ovanligt.

Utseende

Norsk lundehund är en mindre, rektangulärt byggd spetshund med en väldigt ovanlig och spektakulär anatomi. Den har sex tår på varje tass och är väldigt vig. Hundratals år av avel har utformat detta så att den ska kunna klättra på nästintill vertikala klippor och kunna klämma in sig i lunnefågelns håla.

De kan exempelvis böja huvudet så långt bak att den nuddar ryggen och även sträcka ut frambenen rakt åt sidorna. Den kan även vinkla öronen fram och bak och stänga dem.

Det är en liten och smidig hund med en relativt lätt byggnad och tydlig könsprägel. Den har en dubbelpäls som består av en mjuk underull och tätt, grovt och rakt täckhår som är väldigt motståndskraftig mot kyla och regn.

Pälsfärgen är rödbrun till gulbrun med vita tecken. Den kräver nästan ingen pälsvård utöver bad och borstning vid behov vilket oftast faller in vid fällning av pälsen.

Hur stor är en Norsk lundehund? Vad väger en Norsk lundehund?

Mankhöjden för tikar är 32-35 cm och 35-38 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis runt ca 6 kg för tikar och ca 7 kg för hanar. 

Tänka på innan köp av Norsk lundehund

  • Den har lätt till skall och har ett alert och vaksamt temperament
  • Den har måttligt med energi och passar utmärkt som familje- och sällskapshund
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor