Norsk älghund

Fakta om hundrasen: Norsk älghund

Här kan du läsa allt om hundrasen Norsk älghund. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Norsk älghund valp.

Norsk älghund

Ursprung

Norsk älghund, grå, eller Grå älghund är troligtvis en av Skandinaviens äldsta hundraser. Den har länge funnits på gårdar och har länge varit en utpräglad jakthund som använts till bland annat jakt på älg men även fågel och ekorre.

Med åren kom rasen att bli specialiserad på jakt av älg. Det har funnits lokala varianter av hunden med olika namn men det var som norsk nationalras den blev betraktad och sedermera erkänd som ras.

Det var däremot SKK som var först ut år 1911 med att tillvarata den nordiska spetsens raser där flera nordiska spetsar ingick. Den första standarden av Svenska och norska kennelklubben för ”Grå norrländsk spets” som kom 1935 är väldigt lik den vi har idag. I den standarden ingick Gråhund, Jämthund och på norska ”Grå dyrehund”. Några år senare kom Gråhunden att delas med Jämthunden till två separata hundraser.

Norsk älghund är idag Nordens största älghundras sett till antalet individer och i Sverige tillhör den idag grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp.

Egenskaper

Norsk älghund är en utpräglad jakthund och har länge använts för jakt men även som vakt- och vallhund. Vid jakt på älg används den främst som ståndhund men kan även nyttja sina egenskaper som ståndhund vid jakt på björn, vildsvin, kronvilt, grävling, lodjur och järv.

Rasen anses vara väldigt modig, energisk och djärv. På grund av sitt utomordentliga jaktintresse lämpar sig hunden inte som enbart sällskapshund. Det är en självständigt tänkande och uthållig hund som ska följa bytet och ”ställa” den så att jägaren hinner ikapp och kan fälla viltet.

En Norsk älghund mår som bäst när den får vara ute i naturen och jaga fritt. Den kommer därför inte må bra av att bo i ett område som begränsar den från att använda sina egenskaper.

Rasen anses generellt vara frisk där höftledsdysplasi och glaukom förekommer. Sedan 2014 behöver inte rasen röntgas för armbågsledsdysplasi då det har visat sig inte vara ett problem inom rasen.

Utseende

Norsk älghund är en typisk spetshund med upprättstående öron och som är kvadratiskt byggd, med en kort och kompakt kropp. Den ska ha en god resning och en spänstig kropp.

Gråhunden har en dubbelpäls som består av en mjuk underull och tätt, grovt och rikligt med täckhår. Pälsfärgen är som namnet antyder, mörkare eller ljusare grå.

Gråhunden har en tämligen enkel pälsvård då den badas och borstas vid behov. Den fäller sin päls regelbundet och om man vill undvika att få hår överallt kan man borsta den lite lätt.

Hur stor är en Norsk älghund? Vad väger en Norsk älghund?

Mankhöjden för tikar är ca 49 cm och ca 52 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis ca 22 kg för tikar och ca 25 kg för hanar. Rasklubben eftersträvar att få tillbaka den kraftigare benstomme som rasen hade under 60- och 70-talet.

Tänka på innan köp av Norsk älghund

  • Gråhunden är en utpräglad jakthund med ett mycket stort jaktintresse
  • Den är inte lämplig som enbart sällskapshund utan måste vara ute i naturen, helst där den får jaga
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor