Podenco canario

Fakta om hundrasen: Podenco canario

Här kan du läsa allt om hundrasen Podenco canario. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Podenco canario valp.

Podenco canario

Ursprung

Podenco canario är en hundras som härstammar från Spanien, mer specifikt från de spanska öarna Gran Canaria, Teneriffa, Lanzarote och närliggande öar. Rasen får även sitt namn därifrån, dvs Podenco från Kanarieöarna (Podenco kan översättas till jakthund på spanska).

Podenco canario kom troligtvis till Kanarieöarna när de koloniserade öarna under 1400- och 1500-talet. Podenco canario har varit en jakthund som använts vid jakt på kanin. Då kanin inte fanns på öarna på den tiden så tror man att spanjorerna kom till öarna med både hundar och kaniner.

Därefter har rasen utvecklats till den hund den är idag efter klimatet och terrängen på öarna. Det är en högaktad hund då den över århundradena varit en viktig del i böndernas och arbetarnas liv genom att jaga föda.

År 1982 godkändes rasen inhemskt i Spanien och fem år senare godkändes den internationellt. Till Sverige kom rasen 2007 och tillhör idag grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp.

Egenskaper

Podenco canario är en utpräglad jakthund som använts främst vid kaninjakt men även för jakt på annat småvilt och fågel. Det är en så kallad hetsjakthund som jagar tillsammans med andra för att fånga bytet. Rasen utför alla jaktmoment själva, från vittring till att döda bytet samt apport. Jaktformen är inte tillåten i Sverige.

Hunden kännetecknas av sin utmärkta syn och hörsel, sin utomordentliga uthållighet och kvickhet. Det är en energisk och alert hund som kräver en hel del fysisk och mental stimulans för att må bra.

På grund av att det finns väldigt få individer i Sverige kan man inte uttala sig om hundens hälsotillstånd.

Utseende

Podenco canario är en medelstor hund med en välutvecklad benstomme och tydligt synliga revben, ryggkotor, höftbensknölar samt muskler. Den har en kort, åtliggande och tät päls som kräver i princip ingen pälsvård utöver något enstaka bad efter behov.

Pälsfärgen är röd och vit där det röda varierar från orange till mörkt rött. Alla kombinationer av rött och vit förekommer.

Hur stor är en Podenco canario? Vad väger en Podenco canario?

Mankhöjden för tikar är 53-60 cm och 55-64 cm för hanar, en avvikelse på +/- 2 cm accepteras. Vikten ligger vanligtvis mellan 20-25 kg för båda könen.

Tänka på innan köp av Podenco canario

  • Det är i grunden en jakthund med en stark jaktlust
  • Den har en del energi och passar för den aktiva ägaren som vill motionera dagligen
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård
  • Det är en hetsjakthund vars traditionella tillvägagångs av jakt inte är tillåtet i Sverige
  • Antalet individer i Sverige är få

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor