Pudelpointer

Fakta om hundrasen: Pudelpointer

Här kan du läsa allt om hundrasen Pudelpointer. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Pudelpointer valp.

Pudelpointer

Ursprung

Pudelpointer är en stående fågelhund som härstammar från Tyskland och är som namnet antyder, en blandning mellan en Pudel och Pointer.

Målet med rasen var att få fram härdiga fågelhundar som skulle bli en kombination av fältfågelhundar, skogsjakthundar samt ihärdiga vattenapportörer. I hemlandet Tyskland måste hundrasen genomgå fältprov och vattenprov för att bli officiellt registrerade. 

Rasen, som kom till under slutet på 1800-talet, blev aldrig en hundras som växte i popularitet men tack vare en mindre skara hängivna uppfödare lyckes rasen bevaras. Rasen kom till Sverige år 1999 och idag tillhör rasen grupp 7, Stående fågelhundar.

Egenskaper

En Pudelpointer ska ha ett lugnt, behärskat och balanserat temperament. Den ska inte visa tendenser på att vara aggressiv eller skygg. Då det är en jakthund ska den inte heller vara viltskygg eller visa sig ha skotträdsla. Det är en mångsidig och utpräglad jakthund som oftast används som stående fågelhund. 

Då det är en jakthund så har den en del energi. Helst bör man aktivera sin hund inom jakt, men om man inte jagar så kan man delta i andra hundsporter. Utöver det skall hunden motionera regelbundet. Pudelpointer älskar att simma så en aktivitet nära vatten kommer hunden att tycka om. 

Eftersom det endast finns ett fåtal individer i Sverige kan man inte uttala sig om rasens generella hälsotillstånd. 

Utseende

Pudelpointer är en medelstor till stor hund som helst ska vara byggd som en tyngre pointer. Den har en dubbelpäls som är sträv och ska vara tät och åtliggande. Underullen ska vara tjock och täckhåret ska vara hårt och medellångt. Dess huvud har skägg och hyvelspånsliknande pannlockar. Den hårda och tjocka pälsen ska skydda väl mot tuff terräng och väderlek. Pälsfärgen är enfärgad leverbrun, färg av vissna löv samt svart. Små vita tecken kan förekomma. 

Pälsvården är relativt enkel. Rasen fäller ca två gånger per år och kräver något enstaka bad vid behov. Som med alla hundar ska man klippa klorna och kontrollera öronen med jämna mellanrum.

Hur stor är en Pudelpointer? Vad väger en Pudelpointer?

Mankhöjden för tikar är 55-63 cm och 60-68 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 21-31 kg beroende på kön och hundens storlek.  

Tänka på innan köp av Pudelpointer

  • Det är i grunden en jakthund med en utpräglad jaktinstinkt
  • Pudelpointer är väldigt ovanlig i Sverige
  • Den kräver relativt lite pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor