Rottweiler

Fakta om hundrasen: Rottweiler

Här kan du läsa allt om hundrasen Rottweiler. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Rottweiler valp.

Rottweiler

Ursprung

Rottweiler är en av världens absolut äldsta hundraser, rasens ursprung sträcker sig hela vägen tillbaka till romartiden. På den tiden användes rasen främst som boskaps- och vakthund. Hundarna följde de romerska soldaterna över Alperna. I den tyska staden Rottweil stötte dessa hundar på de lokala hundarna och där skedde en naturlig korsning mellan raserna. 

Rasen fick sitt namn Rottweiler Metzgerhund efter staden Rottweil och efter de inhemska slaktarna, slaktare på tyska är “Metzger”. Rasen fick nu uppgifterna att skydda boskapshjordarna och hushållet samt arbeta som draghund. Tack vare rasens fantastiska bruksegenskaper valde slaktare att föda upp dessa hundar. 

I början av 1900-talet sökte myndigheterna efter lämpliga tjänstehundar åt polisen, man testade då Rottweilern och de passade bra för arbetsuppgifterna. Redan 10 år senare, år 1910 fick rasen ett officiellt godkännande som polishund. 

I Sverige tillhör rasen grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.

Egenskaper

Den stora och kraftiga Rottweilern är en världskänd vovve som tidigare använts främst som vakt- och boskapshund till att nu för tiden mest användas som sällskaps-, tjänste- och brukshund. Rasen beskrivs ofta som arbetsvilliga, tuffa, lojala och snälla. 

Rottweiler är en arbetande hundras som har ett långt förflutet med tufft arbete. Det är en ras som trivs med mycket arbete och som är i behov av daglig aktivering, både fysisk och mental aktivering för att må bra. Det är därför viktigt att man som potentiell ägare till denna ras är väl införstådd med detta.

De tycker generellt sätt om hundaktiviteter som spår och lydnad. De tycker också om andra mer vardagliga aktiviteter som långa promenader, springa med bredvid längdskidspåret eller bredvid cykeln. 

Rasens fysiska samt mentala egenskaper, t.ex. att de är kraftfulla, har viss kamp- och jaktlust och visar en del dominans gör att det är viktigt att man uppfostrar sin hund i tidig ålder. Man ska gärna ha en del hundvana innan man köper en Rottweiler vilket kanske inte gör det till en optimal förstagångshund. 

Rottweilern har en risk att drabbas av en del sjukdomar, det är därför viktigt att man som potentiell köpare är väldigt noggrann med att kolla upp hälsostatusen på valpens föräldrar. Rasen har numer officiella hälsoprogram för höftledsdysplasi, armbågsdysplasi och den neurologiska sjukdomen JLPP. Resultaten från dessa tester är officiella och ska finnas registrerade hos Svenska Kennelklubben innan parning. Det kan även vara smart att kontakta rasklubben för att få ytterligare information om rekommenderade hälsoundersökningar med mera. 

Utseende

Den kraftigt byggda rottweilern är en medelstor till stor hund som är välproportionerlig, stark och uthållig. Rasens päls består av en dubbelpäls, vilket innebär att den har täckhår samt underull. Täckhåret ska vara medellångt, grovt, tätt och motliggande. Underullen ska inte gå igenom täckhåren. På hundens bakben ska pälsen vara något längre. 

Färgen på hundens päls ska vara svart med avgränsade tecken, i en mättad rödbrun nyans på hundens kinder, nosparti, undersidan av halsen, bröst och ben samt över dess ögon och under svansroten. Tack vare pälsens utformning krävs ingen särskild pälsvård utan det räcker med bad och borstning efter behov. 

Hur stor är en Rottweiler? Vad väger en Rottweiler?

Tikarna har en mankhöjd på 56-63 cm där 56-57 cm klassas som liten, 58-59 cm klassas som medelstor, 60-61 cm klassas som korrekt storlek och 62-63 cm klassas som mycket stor. 

Hanhundarna har en mankhöjd på 61-68 cm där 61-62 cm klassas som liten, 63-64 cm klassas som medelstor, 65-66 cm klassas som korrekt storlek och 67-68 cm klassas som mycket stor. 

Tikarna väger ca 42 kg och hanhundarna ca 50 kg.

Tänka på innan köp av Rottweiler

  • Det är en arbetande hund som kräver mycket mental och fysisk aktivering 
  • Det är inte en optimal förstagångshund 
  • De kräver en rättvis men fast uppfostran

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor