Sabueso espanol

Fakta om hundrasen: Sabueso espanol

Här kan du läsa allt om hundrasen Sabueso espanol. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Sabueso espanol valp.

Sabueso espanol

Ursprung

Sabueso espanol är en gammal spansk hundars som var känd redan under medeltiden. Rasen beskrevs av Kung Alfons XI under 1300-talet i en handbok om att jaga parforce, och beskrevs ytterligare av Argote de Molina år 1582 samt ett flertal klassiska författare. 

Rasens ursprungliga syfte var som jakthund, vilket den är än idag, och även använda som drivande hund vid jakt på småvilt, men även på storvilt. Den var framför allt väldigt duktig när det gällde jakt på hare men fungerade även väl som viltspårshund. 

Rasen är relativt ovanlig i Sverige. Idag tillhör rasen i grupp 6, Drivande samt sök- och spårhundar.

Egenskaper

Sabueso espanol är en jakthund med anor från 1300-talet. Även idag är rasen en utpräglad jakthund i sitt hemland Spanien. Det är en tillgiven och lugn hund men som under jakt visar sitt rätta jag. Vid jakt på storvilt visar den sitt mod och sin tapperhet. 

Rasen har ett väldigt bra luktsinne och ett högt och kraftigt skall. En jägare kan baserat på hur skallet låter avgöra ifall bytet är nära eller långt bort. 

Rasen fungerar väl som familjehund förutsatt att den får den motion den behöver. Man kan stimulera sin hund på olika sätt, förslagsvis lämpas de att användas inom jakt men man kan även aktivera sin hund på andra sätt. 

Eftersom rasen är relativt ovanlig i Sverige och antalet individer är väldigt få kan man inte dra några slutsatser om rasens generella hälsotillstånd.

Utseende

Sabueso espanol är en medelstor och harmoniskt byggd hund med långa linjer. Kroppslängden ska överstiga mankhöjden och den ska ha ett vackert huvud med långa öron. 

Den har en kort, tät, fin och åtliggande päls som täcker hela kroppen. Pälsfärgen är vit och orange varav den ena eller andra färgen kan dominera. Den är oregelbundet tecknad med väl avgränsade fläckar utan små prickar. Pälsen är väldigt lättskött och de badas efter behov. 

Hur stor är en Sabueso espanol? Vad väger en Sabueso espanol?

Mankhöjden för tikar är 48-53 cm och 52-57 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis runt 25 kg beroende på storlek och kön. Könsprägeln är tydlig.

Tänka på innan köp av Sabueso espanol

  • Det är en jakthund med en stark jaktlust
  • Den har en del energi och passar för den aktiva ägaren/familjen som vill motionera dagligen
  • Pälsvården är väldigt enkel
  • Rasen är relativt ovanlig i Sverige 

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor