Schillerstövare

Fakta om hundrasen: Schillerstövare

Här kan du läsa allt om hundrasen Schillerstövare. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Schillerstövare valp.

Schillerstövare

Ursprung

Schillerstövare är den äldsta rasen av de svenska stövarna. Rasen fick sitt namn efter lantbrukaren Per Schiller från Stenungsund och visades upp på Sveriges första hundutställning år 1886 i Stockholm. 

Schiler påbörjade ett avelsarbete på 1880-talet, där han blandade olika raser, bland annat hundar av sydtyskt ursprung, stövare av Scheweizisk ras samt inslag av engelska stövare. Målet var att få fram en jakthund som klarade av att jaga bland Bohusläns kala eller ljungklädda berg där Per Schiller levde. 

Per Schiller hann inte se hans ras erkännas då han gick bort 1892. År 1907 erkändes rasen och från 1913 fick rasen namnet Schillerstövare. Rasen tillhör grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar.

Egenskaper

Schillerstövare är en livlig hund med ett uppmärksamt temperament. Det är en utpräglad jakthund som är en skalldrivande hund och används vid jakt på räv och hare.

De har ett spårnog drevsätt vilket är en bra egenskap vid svåra förhållanden. Rasen mår som bäst när den får möjligheten att jaga och få utlopp för sin energi, den fungerar väl som familjehund men lämpas inte som enbart sällskapshund. 

Rasen har inga kända allvarliga defekter och anses generellt vara en frisk hund. Höftledsdysplasi förekommer. 

Utseende

Schillerstövare är en medelstor ädel, torr och något rektangulär hundras. Kroppen ska ge ett helhetsintryck av snabbhet och styrka. Pälsen är grov och består av tätt åtliggande hår. På huvud, öron samt benens framsidor är pälsen kort och glatt, på lårens baksidor och under svansen är pälsen något längre. Pälsvården är enkel och badas vid behov. Pälsfärgen är tanfärgad med svart mantel. 

Hur stor är en Schillerstövare? Vad väger en Schillerstövare?

Mankhöjden för tikar är 49-57 cm och 53-61 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 18-25 kg beroende på hundens storlek.  

Tänka på innan köp av Schillerstövare

  • Det är en utpräglad jakthund 
  • Rasen lämpas inte som enbart sällskpshund då den måste få utlopp för sin jaktinstinkt men fungerar väl som familjehund hos den aktiva ägaren/familjen
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor