Schnauzer

Fakta om hundrasen: Schnauzer

Här kan du läsa allt om hundrasen Schnauzer. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Schnauzer valp.

Schnauzer

Ursprung

Schnauzer är en tysk hundras, närmare bestämt från Bayern, som funnits i hundratals år och kan hittas i målningar redan från 1400-talet. Rasens arbetsuppgift var att vakta stallen och agera råttfångare, vilket gav smeknamnet ”rattler” (råtthund). 

Rasen var på den tiden en omtyckt gårdshund som tillhörde den lägre medelklassen. Ordet Schnauzer dyker upp i litteraturen första gången år 1842. Ordet ”schnauzer” betyder mustasch på tyska vilket kan ge en förklaring till ursprunget av namnet då hunden har skägg/mustasch. 

Hunden accepterades som ras 1850 men den tyska rasklubben grundades 1895, på den tiden kallades den för strävhårig pinscher. År 1928 fick rasen sitt namn, Schnauzer, och tillhör idag grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.

Egenskaper

Schnauzer är en mångsidig familje- och sällskapshund som även har förutsättningar och egenskaperna av en vakthund. Den har ett livligt temperament med ett eftertänksamt lugn och kännetecknas även av en lekfullhet och sin omtalade trofasthet mot sin ägare. 

Rasen har en del energi och kan aktiveras i olika hundaktiviteter, bland annat inom agility, bruks med mera. Rasen kan generellt beskrivas som aktiv, lekfull och rolig. Den är lojal och familjekär men kan vara avvaktande mot främlingar. 

Det anses generellt vara en frisk hundras utan några kända rasbundna sjukdomar.

Utseende

Det är en kvadratiskt bygg mellanstor och kraftig hund, och beskrivs snarare kompakt än smäcker. Med sin lugg och skägg har den ett karakteristiskt tufft utseende. 

De har en dubbelpäls som består av tät underull samt hårt täckhår som ska vara åtliggande över hela kroppen och inte för kort. Pälsen är spänstig, hård och tät. Typiskt för denna hundrasen är att ha skägg på nospartiet samt buskiga ögonbryn. 

Rasen finns i två olika färgvarianter, en helsvart och en peppar & salt. Den svarta varianten av Schnauzer är helt svart med svart underull. Peppar & salt varianten av Schnauzer har en mellanton som är jämnt fördelad. Tillåtna nyanser är mörkt järngrått till silvergrått. 

Pälsen behöver trimmas oftast var tredje månad genom att plocka bort gammalt täckhår. Utöver det behöver pälsen kammas minst en gång i veckan för att det inte ska bildas tovor. Om detta sköts korrekt slipper man att hunden fäller.

Hur stor är en Schnauzer och vad väger de?

Mankhöjden för tikar och hanar är 45-50 cm. Vikten ligger vanligtvis mellan 14-20 kg för tikar och hanar. 

Tänka på innan köp av Schnauzer

  • Det är i grunden en vakt- och gårdshund 
  • De fungerar väl som familjehund men behöver regelbunden motion för att må bra
  • Den kräver regelbunden pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor