Skotsk terrier

Fakta om hundrasen: Skotsk terrier

Här kan du läsa allt om hundrasen Skotsk terrier. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Skotsk terrier valp.

Skotsk terrier

Ursprung

Skotsk terrier är en hundras från Storbritannien, närmare bestämt från Skottland. Från början innefattade denna rasem flera hundraser men med tiden uppstod separata hundraser som till exempel Cairnterrier eller Dandie dinmont terrier

Rasen avlades fram och användes vid grytjakt på olika typer av småvilt. Med hjälp av den kunde man hålla nere beståndet av bland annat råttor, grävlingar, rävar och andra skadedjur. Rasen erkändes i England år 1880 och tre år senare startades den första rasklubben. Rasen kom till Sverige under början av 1900-talet och idag tillhör rasen grupp 3, Terrier.

Egenskaper

Skotsk terrier beskrivs som lojal, värdig, självständig, reserverad och intelligent. Det är en modig hundras men ska inte visa några aggressiva tendenser.

Rasen var ursprungligen en jakthund men är idag främst en sällskapshund, den har däremot fortfarande ett behov att aktiveras en del. Regelbundna promenader, gärna ute i naturen passar rasen väl. Skotsk terrier lämpas även till att träna och tävla i olika hundsporter, exempelvis lydnad, spår, agility, och viltspår. 

Skotsk terrier anses generellt vara en frisk hundras utan några kända rasbundna sjukdomar. 

Utseende

Rasen har sitt ursprung som grythund och måste då vara lagom stor för att kunna gå ner i gryt. Det är en stadig och kompakt hund med korta ben. Rasen ger ett helhetsintryck av styrka och rörlighet i litet format. Det är en aktiv och rörlig ras trots sin ringa storlek. 

De har en dubbelpäls som består av kort, tät och mjuk underull samt hårt, strävt och tätt täckhår. Uppsättningen av denna tätliggande dubbelpäls ger ett bra skydd mot väder och vind. Pälsfärgen finns i svart, vetefärgad eller brindle i alla nyanser. 

Rasen kräver en del pälsvård. Den behöver trimmas ungefär var tredje månad. En gång i veckan bör man även kamma och borsta igenom hela pälsen så att inga tovor bildas. 

Hur stor är en Skotsk terrier? Vad väger en Skotsk terrier?

Mankhöjden för båda könen är 25-28 cm. Vikten ligger vanligtvis mellan 8,5-10,5 kg för båda könen.

Tänka på innan köp av Skotsk terrier

  • Det är i grunden en grythund men som idag har främst blivit en sällskapshund
  • Den har en del energi och passar för den aktiva ägaren/familjen som vill motionera dagligen
  • Den kräver viss pälsvård, både regelbunden kamning och borstning men även trimning

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor