Fakta om hundrasen: Tenterfield terrier
Här kan du läsa allt om hundrasen Tenterfield terrier. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Tenterfield terrier valp.
Ursprung
Hundrasen Tenterfield terrier kommer ursprungligen från Australien. Innan de fick sitt nuvarande namn var de kända som råtthundar. Rasen har tidigare kallats för miniatyrfoxterrier men när rasen väl började registreras i Australien ansågs rasnamnet inte lämpligt. När man vid en omröstning år 1992 skulle namnge de små terrierna vann förslaget med det nuvarande rasnamnet.
Hunden fick sin rasstandard fastställd av Australian National Kennel Council år 2015. De är inte erkända av FCI ännu. I Sverige är den erkänd som ras och tillhör grupp 3, Terrier.
Egenskaper
Tenterfield terrier beskrivs som aktiva, starka, smidiga och modiga. De fungerar bra som råtthundar men även som sällskapshundar. Som sällskapshundar är de snälla och lättlärda. Det är viktigt att man aktiverar sin hund ordentligt både fysiskt och mentalt för att de ska må bra. Man kan exempelvis träna agility, lydnad eller någon annan bruksgren ihop med sin hund.
Då det är väldigt få hundar registrerade i Sverige kan man inte med säkerhet uttala sig om rasens hälsa.
Utseende
Den starka och kvadratisk byggda Tenterfield terriern har en kort päls som är släthårig och utan underull. Färgen är vit med svarta, blå eller leverbruna fläckar i alla olika nyanser, med eller utan tantecken. Trefärgade är vanligt och enligt rasstandarden accepteras brindle men det är inte önskvärt.
Tack vare pälsens utformning krävs ingen särskild pälsvård utan det räcker med bad och borstning efter behov. Då hunden saknar underull är det viktigt att man tänker sig för vid kyla och tar med sig ett hundtäcke ifall hunden fryser.
Hur stor är en Tenterfield terrier och vad väger den?
Mankhöjden är ca 25,5-30,5 för både hanarna och tikarna. Vikten är ca 5 kg för de båda könen.
Tänka på innan köp av Tenterfield terrier
- Det är en ovanlig hundras, speciellt i Sverige
- Rasen saknar underull och kan behöva hundtäcke i kallt klimat
- De har en väldigt lättskött päls
Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida